AFP
NOS Voetbal

Zege bij Sjachtar helpt Atalanta van vierde plaats naar volgende ronde

Na Manchester City, dat zich na vijf speelronden al groepswinnaar mocht noemen in groep C, heeft ook Atalanta zich geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. De Italiaanse ploeg won met 3-0 bij Sjachtar Donetsk en verruilde op de valreep de vierde plaats voor de tweede.

Atalanta is de tweede club, na Newcastle United in het seizoen 2002/2003, die na een start met drie nederlagen alsnog de groepsfase in de Champions League weet te overleven. De zeven punten in de laatste drie wedstrijden bleken voldoende te zijn.

Geloof in een stunt

Dinamo Zagreb moest op eigen veld winnen om nog een kans te maken op overwintering in de Champions League. Het geloof in een stunt tegen de kampioen van Engeland groeide toen Dani Olmo na een kwartier de voorzet van Damian Kadzior ineens op de pantoffel en City-doelman Bravo kansloos liet.

De Engelse gasten waren echter de bovenliggende partij in de eerste helft en dat leidde in de 37ste minuut tot een rake kopbal van Gabriel Jesus.

Pro Shots
Gabriel Jesus (links) kopt de 1-1 binnen

Kort na rust voegde de 22-jarige Braziliaan daar in een mum van tijd nog twee treffers aan toe, de Kroaten in de touwen achterlatend. Phil Foden deed er met zijn 1-4 nog een schepje bovenop.

VAR is Atalanta gunstig gezind

De opdracht voor Sjachtar Donetsk was simpel: in eigen huis winnen van Atalanta en een vervolg in het belangrijkste Europese clubtoernooi zou een feit zijn. Maar ook de Italiaanse gasten, als nummer vier begonnen aan de laatste groepswedstrijd, hoefden zich nog niet kansloos te wanen.

Sjachtar dacht na een kwartier op voorsprong te komen, maar aan het doeltreffende schot van Viktor Kovalenko was buitenspel voorafgegaan, zo bevestigde de VAR. Bij een harde kopbal van Junior Moraes van dichtbij lag de knap reagerende doelman Pierluigi Gollini dwars.

Pro Shots
Atalanta's Marten de Roon in duel met Taison van Sjachtar Donetsk

In de tweede helft was de VAR Sjachtar opnieuw niet gunstig gezind, nu met verstrekkender gevolgen. Timothy Castagne tikte in de rebound de 0-1 voor Atalanta binnen, maar het had er alle schijn van dat aangever Alejandro Gomez buitenspel stond. De beelden spraken echter in het voordeel van de Italiaanse ploeg.

Tot overmaat van ramp werd Sjachtar-verdediger Dodo met een tweede gele kaart van het veld gestuurd, waarna Mario Pasalic - hij zette zijn noppen tegen een vrije trap van Ruslan Malinovsky - de genadeklap uitdeelde. De 0-3 in de blessuretijd van Robin Gosens, die een terugspeelbal onderschepte, vormde slechts extra zout in de Oekraïense wond.

Bij Atalanta speelde Marten de Roon de hele wedstrijd mee. Hans Hateboer verscheen pas bij het scheiden van de markt binnen de lijnen.

Eindstand groep C

gesp-ptn doelcijfers
1. Manchester City * 6-14 16-4
2. Atalanta * 6-7 8-12
3. Sjachtar Donetsk ** 6-6 8-13
4. Dinamo Zagreb 6-5 10-13
* naar achtste finales ** naar Europa League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl