ANP

In een groot onderzoek naar afpersing met naaktfoto's heeft de politie achttien verdachten aangehouden. De afgelopen maanden werden al dertig verdachten gearresteerd in Delft en omgeving.

Welke rol de achttien nu aangehouden verdachten bij de afpersingen speelden, is niet bekend.

Van de dertig eerder aangehouden verdachten, zitten er nog vier vast. Zij zijn hoofdverdachten in het onderzoek. De anderen zijn inmiddels weer vrij. Zij zouden alleen hun bankrekening beschikbaar hebben gesteld aan de hoofdverdachten, een deel van hen gedwongen.

Volgens de politie hebben de verdachten tientallen mannen afgeperst. De slachtoffers kwamen in contact met de oplichters via datingapps. Ze dachten met vrouwen te praten. Die vroegen de slachtoffers na een tijdje naaktfoto's te sturen in de aanloop naar een afspraak.

Tot een date kwam het niet. Voordat de twee elkaar in het echt zouden ontmoeten, werden de mannen via WhatsApp benaderd door een persoon die geld van hen eiste. Als ze dat niet overmaakten, zouden de foto's worden verspreid onder vrienden, familie en werkgevers. Het zou gaan om bedragen van honderden tot tienduizenden euro's, schrijft Omroep West.

De zaak staat niet op zich. Recent hield de politie in Leiden vijftien verdachten aan na een groot onderzoek naar afpersing met naaktfoto's. De politie houdt er rekening mee dat die groep zeker honderd slachtoffers heeft gemaakt.

STER reclame