De Nederlandse zwemploeg keert met het fraaie aantal van tien medailles terug van de EK kortebaan in Glasgow. "Het was een klein ploegje met veel kwaliteit. Dat geeft aan dat het potentieel er is", blikt bondscoach Mark Faber terug op vijf succesvolle dagen.

Bondscoach trots op tien EK-medailles: 'Klein ploegje met veel kwaliteit'

Met name de prestaties van Kira Toussaint en Arno Kamminga sprongen in het oog. Zij veroverden respectievelijk drie en twee gouden medailles. "Ze hebben stappen gezet. Voor de eerste keer medailles winnen op een groot toernooi, dat is echt heel goed", aldus Faber.

"Daarnaast waren er veel persoonlijke records en goede resultaten. We zijn heel tevreden over dit EK."

Stapje vooruit

Na een aantal magere jaren heeft Nederland weer zwemmers waar wat van kan worden verwacht. Al moet nog wel blijken in hoeverre de prestaties op de kortebaan doorgezet kunnen worden op de reguliere langebaan.

Faber: "Natuurlijk, er waren een paar mensen niet (Ranomi Kromowidjojo, red.), maar dit was wel een sterk EK. De bezetting was hier best fors. En ieder stapje vooruit is een stapje vooruit, zeg ik dan maar."

Kira Toussaint met haar gouden medaille van de 50 meter rugslag EPA

Aankomend weekend is een belangrijk weekend voor veel zwemmers: bij de Swim Cup in Amsterdam kunnen olympische tickets voor Tokio 2020 worden verdiend. De EK-gangers zullen ook daar willen oogsten.

Faber: "Veel zwemmers hebben zich daar echt op gefocust. Het is het eerste kwalificatiemoment in Nederland, daar kijken we naar uit."

Heemskerk, Toussaint, Kamminga, Puts en Knipping hebben overigens al een olympisch startbewijs op zak.

STER reclame