Fsiha sterkste bij EK veldlopen, Lau toont potentie bij de beloften

Fsiha is klasse apart bij de EK veldlopen in Lissabon

Robel Fsiha is in Lissabon Europees kampioen veldlopen geworden. De in Eritrea geboren Zweed schudde op het lastige, heuvelachtige parcours van het Parque da Bela Vista Aras Kaya in de slotfase van de race van zich af en soleerde naar de zege.

Na de start van de race over 10,2 kilometer ontstond er een kopgroep van negen man en Kaya dicteerde daarin het tempo. De groep dunde gaandeweg de wedstrijd uit en toen Fsiha versnelde bleef de Turk het antwoord schuldig.

Stan Niesten en Mike Foppen, onlangs winnaar van de Warandeloop, speelden geen hoofdrol en werden respectievelijk 30ste en 32ste.

Onder 23: zilver voor beloftevolle Lau

De talentvolle Jasmijn Lau won zilver bij de vrouwen onder 23 jaar. De 20-jarige atlete uit Velp moest in de race over ruim 6 kilometer alleen de Deense Anna Emilie Møller voor zich dulden. Jasmijn Bakker eindigde als vierde en Diane van Es werd elfde.

Lau geldt in de Nederlandse atletiekwereld als een grote belofte. De Velpse werd in februari al Nederlands kampioen veldlopen bij de senioren.

Bij de vrouwen was er succes voor Turkije. Yasemin Can veroverde de titel in de race over 8,2 kilometer, waaraan geen Nederlandse loopsters deelnamen.

Can liet de concurrentie al snel achter en had na 4 kilometer al een marge van dertien seconden op Karoline Bjerkeli Grovdal. De Noorse liet het verschil niet groter worden, maar kreeg de Turkse ook nooit in het vizier.