Slordige handbalsters geven WK-zege uit handen tegen Duitsland

De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste duel in het hoofdtoernooi van het WK handbal verloren van Duitsland. Oranje, dat vrijdag nog verraste tegen grootmacht Noorwegen, verloor in het Japanse Kumamoto met 25-23.

Oranje lijdt WK-nederlaag tegen Duitsland

Daarmee nam Duitsland de koppositie over in groep 1 en moet Oranje nog flink aan de bak om zich te plaatsen voor de halve finales. Alleen de beste twee van de groep gaan door in Japan.

Na een nerveuze openingsfase, met veel slordigheden en kansen aan beide kanten, opende Duitsland na ruim drie minuten handballen de score. Oranje was op tijd bij de les en kwam terug van een 4-1 achterstand.

Duitsland liep weer uit, maar door twee mooie treffers van Lois Abbingh kwam Nederland naast Duitsland en na bijna twintig minuten handballen stond er voor het eerst een Nederlandse voorsprong op het scorebord: 8-7.

Kelly Dulfer in actie in het duel met Duitsland op het WK handbal

Kelly Dulfer bouwde de voorsprong uit tot 10-8 en keepster Tess Wester voorkwam met mooie reddingen dat Duitsland te dichtbij kwam. In de eerste helft vielen uit vijfentwintig schoten van de Duitse vrouwen uiteindelijk slechts tien doelpunten.

Oranje ging rusten met een 12-11 voorsprong, maar na rust schoot Duitsland, de ploeg van bondscoach Henk Groener die aan de basis stond van de opmars van het Nederlandse vrouwenhandbal, uit de startblokken. Beide ploegen kregen veel kansen, maar vooral Duitsland zetten die kansen om in doelpunten.

De Duitse keepster Dinah Eckerle speelde een glansrol in de tweede helft en redde een aantal keer knap op Nederlandse doelpogingen. Mede daardoor liep de tweede helft niet lekker bij de Nederlandse handbalsters en de ploeg van trainer Emmanuel Mayonnade zag de Duitse voorsprong oplopen naar 16-20.

Teleurstelling bij de Nederlandse handbalvrouwen op het WK

Met nog een kwartier te spelen en vijf punten achterstand (17-22) begon Oranje aan een slotoffensief. Dankzij doelpunten van Merel Freriks, topscorer Dulfer (vier treffers) en een benutte zeven-meterworp van Angela Malestein kwam Oranje nog wel terug naar 20-24, maar door slordigheden en pech aan Nederlandse kant leek een overwinning niet meer haalbaar.

Wester voorkwam met goede reddingen een grotere Duitse voorsprong, Jessy Kramer maakte nog twee doelpunten (22-24), maar Nederland kon de achterstand niet meer ombuigen en moest uiteindelijk de overwinning (23-25) aan Duitsland laten.

"We hebben het onszelf heel moeilijk gemaakt", vertelde cirkelspeelster Danick Snelder. "In de aanval was het wel oké, maar als je de ballen er niet ingooit, wordt het heel lastig. Wij misten te veel kansen en die Duitse keepster zorgde ervoor dat zij uiteindelijk hebben gewonnen."

Ook Estavana Polman was onder de indruk van de Duitse keepster Eckerle. "Zij is top, maar wij moeten die ballen maken. Het was geen beste wedstrijd, de flow zat er niet in. Dan wordt het heel moeilijk om zo'n wedstrijd te winnen. Morgen Denemarken: dan moeten we gewoon lekker schieten en scoren."

De halve finales zijn nog altijd haalbaar voor Nederland, maar dan moeten de laatste twee duels wel worden gewonnen.