wekdienst 8 december ANP

Goedemorgen! Zowel in Nederland als in Suriname worden vandaag de Decembermoorden herdacht. En er is veel sport om van te genieten: schaatsen, zwemmen, handbal en eredivisievoetbal.

In de ochtend valt er vanuit het westen regen en aan zee staat een stormachtige wind. Vanmiddag zon, wolken en wat buien. Dan waait het iets minder hard, maar vanavond neemt de wind weer toe in kracht tot stormachtig. Het wordt vandaag een graad of 11.

Weer 8 december Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam worden de Decembermoorden herdacht. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst in de Amstelkerk. De advocaat van Desi Bouterse maakte zaterdagochtend bekend dat de Surinaamse president toch in beroep gaat tegen zijn veroordeling tot twintig jaar cel voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in december 1982.
  • Ook in Suriname is een herdenking voor de slachtoffers van de Decembermoorden. Die vindt plaats in Fort Zeelandia.

Verder veel sport:

  • De Nederlandse handbalvrouwen nemen het om 10.00 uur op tegen Duitsland op het WK in Japan.
  • In het Kazachse Nur-Sultan wordt om de derde wereldbeker van het seizoen geschaatst. Daar staan de 1500 meter bij de vrouwen, diezelfde afstand bij de mannen en de ploegenachtervolging op het programma. Het schaatsen is de hele middag live te zien bij de NOS.
  • Op de slotdag van de EK kortebaan in Glasgow komen vijf Nederlandse zwemmers in actie: Valerie van Roon, Kyra Toussaint, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Joeri Verlinden. Zij zijn vanaf 18.00 uur live te volgen.
  • Er worden vier eredivisiewedstrijden gespeeld: Vitesse-Feyenoord, FC Groningen-FC Utrecht, RKC-sc Heerenveen en Sparta-Heracles.

Wat heb je gemist?

De Saudiër die vrijdag drie mensen doodschoot op een Amerikaanse vliegbasis in Florida, heeft een paar dagen daarvoor - samen met drie anderen - beelden van grote schietpartijen bekeken.

De drie die samen met hem beelden van andere schietpartijen hadden bekeken, zijn volgens overheidsbronnen ook Saudische leerlingen. Op het moment dat de man om zich heen schoot, zou een van hen dit hebben gefilmd. De twee anderen zouden de beelden in een auto hebben bekeken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een met ducttape aan de muur getapete banaan die werd verkocht voor 120.000 dollar is opgegeten. Collega-kunstenaar David Weiner pelde en verorberde het kunstwerk Comedian in de galerie waar het tentoongesteld was. Hij zegt dat het performancekunst was, genaamd Hungry Artist.

Weiner werd kort vastgehouden maar mocht daarna gaan. "Ik ben gek op het werk van Maurizio Cattelan", schrijft hij op Instagram. "Het was heerlijk." De verkoper benadrukt dat het kunstwerk hiermee niet verloren is gegaan: in het certificaat van echtheid staat dat de banaan zo nodig mag worden vervangen.

Fijne zondag!

STER reclame