Kira Toussaint en Arno Kamminga hebben in Glasgow op de EK kortebaanzwemmen hun tweede individuele gouden medaille veroverd. Toussaint maakte haar favorietenrol op de 50 meter rugslag waar en Kamminga won op grootse wijze de 100 meter schoolslag.

Voor de 25-jarige Toussaint was het haar derde titel in toaal. Ze sloeg al toe op de 100 meter rugslag en veroverde ook een keer goud met de estafetteploeg.

Ook dit keer was ze vooraf de uitgesproken favoriete. In de halve finales zwom ze met 25,75 een nationaal record en was ze meer dan een halve tel sneller dan de nummer twee.

En ook in de finale stond er geen maat op Toussaint. Met een tijd van 25,84 was ze langzamer dan eerder op de avond, maar de uitbundige blijdschap was er niet minder om.

Meesterlijk optreden Kamminga

Kamminga had al brons veroverd op de 50 meter schoolslag en na het goud op de 200 meter schoolslag was het nu ook raak op de halve afstand.

Kamminga gold niet als de favoriet voor de titel. Die eer was voor Wit-Rus Ilja Sjymanovitsj, die als snelste de finale had bereikt. Sterker nog: met 55,89 zwom hij een Europees record.

Ook nu ging Sjymanovitsj als snelste weg, maar met een ijzersterke laatste baan wist Kamminga toch nog het goud te pakken.

Met een verbetering van zijn nationale record (van 56,20 naar 56,06) gaf hij zijn zege bovendien extra glans.

Weer brons voor Heemskerk

Femke Heemskerk, bezig aan haar laatste EK kortebaan, veroverde op de 200 meter vrije slag het brons. Eerder deed ze dat al op de halve afstand.

De 32-jarige Heemskerk pakte in 2010 haar laatste individuele Europese titel. Dit keer bereikte ze als snelste de finale, maar de concurrentie zat haar dicht op de hielen. Dat bleek wel in de zeer spannende finale.

De Duitse Annika Bruhn ging er als een komeet vandoor, maar werd na 150 meter bijgehaald door Federica Pellegrini en Heemskerk.

De Italiaanse bleef Heemskerk voor, maar had geen antwoord meer op de enorme versnelling van Freya Anderson, die in de laatste meters zowel Pellegrini als Heemskerk nog voorbij schoot.

Geen finale voor Verlinden, 63ste titel voor Hosszú

Joeri Verlinden wist zich niet voor de finale van de 50 meter vlinderslag te plaatsen. De Nederlander klokte in de halve finales met 22,97 de veertiende tijd.

Daarmee was hij wel sneller dan in de series. Met een tijd van 23,10 glipte hij in de ochtend ternauwernood door naar de volgende ronde.

Katinka Hosszú is weer een gouden plak rijker met haar zege op de 200 meter wisselslag. Met haar vierde titel op de EK pakte de Hongaarse alleskunner haar 63ste goud op een internationaal titeltoernooi.

STER reclame