In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Internationale architectuurprijs voor gebouw in Tilburg

Een voormalige fabriekshal in Tilburg is uitgeroepen tot World Building of the Year. Dat gebeurde op het World Architecture Festival, dat dit jaar in Amsterdam werd gehouden.

Het gaat om de LocHal in het stationsgebied, waarin onder meer een bibliotheek, een expositieruimte en een stadscafé in zitten. "Het is een heel prestigieuze prijs. Deze hoort op wereldschaal bij de drie grootste awards. Er waren duizend inzendingen voor deze titel", zegt een woordvoerder van het gebouw tegen Omroep Brabant.

De juryleden zijn onder de indruk van de manier waarop een gebouw dat een paar jaar geleden nog bestemd leek voor de sloop, veranderd is in een ruimte waar gebruikers elkaar ontmoeten voor uiteenlopende doeleinden. De jury, die bestond uit onder anderen architecten en designers, benadrukt de sociale rol die het gebouw heeft.

De LocHal werd in 1932 gebouwd voor het onderhouden en repareren van spoorlocomotieven van de Nederlandse Spoorwegen. De verbouwing van de hal kostte ruim dertig miljoen euro. Begin dit jaar ging het gebouw weer open.

"Dit is met al zijn functies echt een huiskamer geworden, waar je graag komt voor een kopje koffie, om de krant te lezen en om naar elkaar te kijken", zei wethouder Marcelle Hendrickx eerder over de ruimte. "Uiteraard voor alle Tilburgers, maar je kunt nu al merken dat de LocHal ook door mensen uit het hele land wordt bezocht."

Advertentie via Ster.nl