Mark van Bommel Pro Shots

Zit Mark van Bommel zaterdagavond voor het laatst op de bank als trainer van PSV? Een nieuwe miskleun voor de Eindhovenaren, in dit geval tegen Fortuna Sittard, zou de positie van de trainer vrijwel onhoudbaar maken.

Acht keer puntenverlies in negen officiële wedstrijden, uitgeschakeld in Europa en dertien punten achterstand op koploper Ajax. Dat is voor PSV het schrale tussenrapport dat deze week werd opengeslagen bij het crisisberaad tussen Van Bommel, technisch manager John de Jong en algemeen directeur Toon Gerbrands.

Het is vijf voor twaalf in het Philips Stadion, zo liet Gerbrands afgelopen woensdag merken tijdens een interview met Fox Sports en het AD. De algemeen directeur zei het niet hardop, maar liet tussen de regels door blijken dat het aanblijven van Van Bommel grotendeels afhangt van het resultaat tegen Fortuna.

Druk van buitenaf

Gerbrands ligt naar eigen zeggen nog steeds op één lijn met Van Bommel en De Jong over de koers van PSV, maar betwijfelt in hoeverre de club nog bestand is tegen "de enorm hoge druk" van buitenaf.

Toon Gerbrands Pro Shots

Hij doelt daarbij op de explosieve stijging van het aanbod aan meningen op televisie, internet (social media en podcasts) en radio. Gerbrands omschrijft het als een "turbulente en complexe wereld" die hij soms liever kwijt dan rijk is.

Laat merken dat je de baas bent.

Jan Reker

Jan Reker herkent het gevoel van Gerbrands. Hij maakte tussen 2007 en 2010 als algemeen directeur van PSV ook roerige tijden mee, inclusief het opstappen van trainer Huub Stevens in januari 2009.

"Stevens stopte ermee omdat hij geen chemie meer met de spelers voelde," zegt de inmiddels 71-jarige Reker. "Je moet in zo'n heftige periode als directeur vooral laten merken dat je de baas blijft. Dat betekent ook dat je intern met iedereen optimaal contact moet blijven houden, zodat niemand in de organisatie wordt verrast."

Jan Reker in 2014 tijdens een congres over het Nederlands voetbal in Utrecht ANP

"Intern hoeven de neuzen misschien niet dezelfde kant op te staan, zolang één persoon het woord naar buiten het woord voert. En dat doet Toon Gerbrands goed. Op die manier voorkom je dat er verschillende meningen naar buiten komen."

Veel kritiek op Van Bommel

Van Bommel kreeg deze week van de buitenwacht veel kritiek op zijn milde commentaar na het puntenverlies tegen FC Emmen (1-1). De trainer benadrukte na afloop vooral de positieve aspecten en spaarde zijn spelers.

Hetzelfde gold voor Van Bommels reactie na de oorwassing tegen Sporting Portugal in de Europa League (4-0). "Dat deed Mark van Bommel heel goed", oordeelt Reker echter. "De basis is om spelers niet publiekelijk af te branden."

Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff bekritiseerde de analyse van Van Bommel na de Europese nederlaag in Portugal:

Reker is het met Gerbrands eens dat het soms lastig werken is met het krachtenveld van ontevreden supporters en de meningen in talloze media.

"Als je niets ziet, leest of hoort, heb je er geen last van", aldus de man die tussen 1983 en 1986 ook trainer van PSV was. "Maar soms ontkom je er natuurlijk niet aan. Het belangrijkste is dat je je mening er niet door mag laten leiden."

'Mijn mening is niet belangrijk'

Reker is als geboren Eindhovenaar iemand die PSV een warm hart toedraagt. En dus is de hamvraag: moet Van Bommel in zijn ogen als trainer aanblijven?

"Ik snap de vraag, maar ik ga mijn mening niet geven. Die is helemaal niet belangrijk. Het belangrijkste is dat PSV geen gekke keuzes moet maken, en daar is het de club ook niet naar, zolang ze voor de lange termijn nog perspectief zien."

STER reclame