Kamminga verrast met EK-brons: '50 meter is voor mij een pretnummer'

Zwemmer Arno Kamminga verkeert al maanden in blakende vorm. Zo won de 24-jarige schoolslagspecialist de wereldbekerwedstrijden in Berlijn en Boedapest en grossierde hij daarnaast in ereplaatsen.

Toch kwam de bronzen medaille op de 50 meter bij de EK kortebaanzwemmen in Glasgow als een verrassing. "Geweldig. Mijn eerste medaille op een internationaal toernooi. En dat op de 50 meter. De 50 meter is voor mij altijd een pretnummer om erin te komen. Nou, dit is lekker inkomen."

Snel, sneller, snelst

De Katwijker was vanochtend de snelste in de series en was samen met de latere winnaar Vladimir Morozov opnieuw de snelste in de halve finales. In de finale scherpte hij het Nederlands record op de 50 meter vervolgens voor de derde keer op een dag aan, goed voor een gedeelde derde plaats met de Italiaan Fabio Scozzoli.

Derde Nederlands record op een dag levert Kamminga EK-brons op Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Meervoudig olympisch en wereldkampioen Adam Peaty en de Russische topper Anton Tsjoepkov zijn er weliswaar niet bij in Glasgow, maar toch koesterde de Katwijker zijn podiumplaats.

"Morozov is een échte wereldtopper", weet Kamminga, ook al geldt de Rus niet als een uitgesproken schoolslagspecialist. "Ik zag een drietje achter mijn naam, dat is het belangrijkste. Dat het gedeeld is, maakt het niet minder mooi."

'Vier dagen racen en genieten'

Kamminga is meer een man van de lange adem en dat belooft wat voor de rest van de EK. "Ik wilde gewoon heel scherp beginnen. Ik heb hier vier dagen races. Drie jaar geleden hebben we een plan ingezet en langzaam maar zeker vallen de stukjes op zijn plek. Ik ben nu vooral aan het genieten. Dan is volhouden niet moeilijk."

STER reclame