Andrej Babis
NOS Nieuws

Tsjechische premier Babis opnieuw vervolgd voor fraude

Het Tsjechische OM heropent het onderzoek naar premier Andrej Babis. Hij wordt verdacht van misbruik van Europees geld voor de bouw van een luxe resort met de naam Ooievaarsnest.

Het Ooievaarsnest is een conferentie- en welnessoord even buiten Praag. Het bedrijf dat het resort runt is onderdeel van Agrofert, het miljardenbedrijf van Babis, dat hij heeft ondergebracht in een trustfonds.

Het Ooievaarsnest zou onterecht ruim 2 miljoen euro aan Europees fondsengeld hebben gekregen, bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven. Babis wordt ervan beschuldigd dat hij verdoezeld heeft dat hij de eigenaar was om voor de subsidie in aanmerking te kunnen komen.

Tekortkomingen

Eerder dit jaar legde het OM in Praag het onderzoek stil nadat het tot de conclusie was gekomen dat er geen sprake was van een misdrijf. Daar kwam veel kritiek op. Het was een van de redenen waarom in juni honderdduizenden Tsjechen de straat op gingen.

Protesten tegen Babis

Het landelijke OM fluit het Praagse OM nu dus terug. Op een persconferentie zei openbaar aanklager Pavel Zeman dat er tekortkomingen in het gerechtelijk onderzoek zijn gevonden. Er zouden overhaast en zonder voldoende onderzoek conclusies zijn getrokken.

Reactie Babis

In een eerste reactie zegt Babis dat hij niets onwettigs heeft gedaan. Verbaasd over het besluit van Zeman is hij niet. Al langere tijd zegt Babis dat de kwestie door de media is opgeblazen en enkel aan het licht is gekomen doordat hij politicus is. Hij is ook opgelucht, want de zaak tegen zijn familieleden, die aanvankelijk ook vervolgd werden, is wel definitief gesloten.

Vooralsnog heeft het besluit van het OM geen gevolgen. Oppositiepartijen hebben Babis opgeroepen af te treden voor de duur van het strafrechtelijk onderzoek. Partijleider Jan Hamácek van de sociaal-democraten (SSD), de grootste coalitiepartner van Babis, blijft echter de premier steunen.

EC-audit

Rond Babis en zijn conglomeraat Agrofert speelt nog een kwestie. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling, waardoor het bedrijf mogelijk onterecht miljoenen euro's aan landbouwsubsidies van de Europese Unie zou hebben ontvangen. De Europese Commissie heeft onderzoek laten doen naar de mogelijke belangenverstrengeling. De conclusies daarvan zijn nog niet openbaar gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl