Arno Kamminga

Brons voor Kamminga bij EK kortebaan, topfavoriet Toussaint piekt weer

Arno Kamminga heeft op de eerste dag van de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in Glasgow naast de Europese titel op de 50 meter schoolslag gegrepen.

Kamminga verbeterde in de finale voor de derde keer vandaag het Nederlands record (25,84). In de series en de halve finales was hij de snelste van het deelnemersveld, maar in de finale ging het een stuk sneller. De recordtijd van Kamminga was wel goed voor brons.

Het goud ging naar titelverdediger Vladimir Morozov, die met 25,51 een nieuw Europees record zwom. De Turk Emre Sakci werd verrassend tweede in 25,82. Kamminga en de Italiaan Fabio Scozzoli, tot vandaag houder van het Europees record, tikten in dezelfde tijd als derde aan.

Vanochtend zwom de geboren Katwijker in de series al een nieuw Nederlands record (26,03 seconden), in de halve finales dook hij voor het eerst onder de 26 seconden: 25,85.

Voor Kamminga was het zijn tweede plak op een groot toernooi. Twee jaar geleden won hij bij de EK kortebaan goud op de 4x50 meter gemengde estafette.

Toussaint als snelste naar finale

Kira Toussaint plaatste zich als snelste voor de finale van de 100 meter rugslag. Ook Toussaint had in de series al haar eigen Nederlands record aangescherpt (55,26 seconden). Dat was bovendien een kampioenschapsrecord én de vierde tijd ooit gezwommen.

Toch deed ze er in de halve finales nog een schepje bovenop: 55,17. Dat was maar iets langzamer dan het Europees record van Katinka Hosszú (55,03).

Toussaint met toptijd naar finale 100 meter rugslag

In de finale donderdag geldt Toussaint dan ook als favoriete. Haar concurrenten, de Russin Maria Kameneva (56,37) en de Italiaanse Margherita Panziera (56,57), waren ruim een seconde langzamer in de halve finales.

"Het voelde in de halve finales iets zwaarder, maar dat blijkt niet uit de tijden", constateerde Toussaint tevreden. "Een prima race dus."

Toussaint als topfavoriet naar finale: 'Morgen nog zo'n race'

"Het gaat echt heel lekker", aldus Toussaint. "Wat dit zegt voor de finale morgen? Ik ga gewoon voor nog zo'n race en dan zien we het wel."

Verlinden redt het niet

Joeri Verlinden slaagde er niet in de finale van de 100 meter vlinderslag te bereiken. Verlinden pakte al drie keer een medaille bij de EK kortebaan, maar de laatste keer was alweer zeven jaar geleden, in 2012.

De Limburgse routinier was met 50,47 een tiende langzamer dan in de series en werd daarmee negende in de halve finales.

Dat was nog net voor de Britse favoriet James Guy, die voor eigen publiek teleurstelde in 50,56. De snelste tijd werd gezwommen door de Noor Tomoe Zenimoto Hvas: 49,91.

Zeventiende EK-titel Hosszú

De Hongaarse zwemlegende Hosszú voegde op de 400 meter wisselslag haar zeventiende titel bij de EK kortebaanzwemmen toe aan haar toch al indrukwekkende palmares.

De 30-jarige Hosszú, die de rugslagnummers dit toernooi aan zich voorbij laat gaan, tikte aan in 4.25,10. Daarmee was ze ruim drie seconden sneller dan haar landgenote Zsuzsanna Jakabos (4.28,76), die de Italiaanse Ilaria Cusinato naar het brons verwees (4.29,13).

Viiftien jaar na eerste podium wint Hosszú de 400 meter wisselslag

De Europese titel is de zestigste internationale titel van de meervoudig olympisch en wereldkampioene. Hosszú verdeelde haar gouden medailles als volgt: drie op de Olympische Spelen, negen op een WK langebaan, zeventien op een WK kortebaan, veertien op een EK langebaan en zeventien op een EK kortebaan.

In 2004 pakte ze op de 400 meter wisselslag, de discipline waarop ze nu dus weer won, bij de EK kortebaanzwemmen in Wenen haar eerste medaille bij een internationaal seniorentoernooi. De 15-jarige Hosszú werd destijds derde.

Eerste titel veertienjarige Pilato

In Glasgow was het nu de 14-jarige Benedetta Pilato die de show stal. Pilato, die dit jaar al zilver bij de WK langebaan greep, versloeg haar twaalf jaar oudere landgenote Martina Carraro op de 50 meter schoolslag en pakte zo haar eerste internationale titel bij de senioren.

Pilato vierde haar zege met een enthousiast applaus op de maat van het Italiaanse volkslied.

Italiaanse Pilato (14) klapt hartstochtelijk mee met volkslied

Tiende en elfde titel Morozov

Morozov won luttele minuten na zijn zege op de 50 meter schoolslag (zijn tiende goud op een EK kortebaan) ook z'n elfde goud. De Rus was samen met Vladislav Grinev, Kliment Kolesnikov en Michail Vekovisjtsjev in 1.22,92 de beste op de 4x50 meter vrije slag.

Radoslaw Kawecki greep voor de vijfde keer in zijn carrière goud op de 200 meter rugslag van een EK kortebaan. De Pool was in de finale in Glasgow met 1.49,26 0,79 sneller dan Christian Diener.

Het was zijn zevende titel op een EK kortebaan. Daarnaast won Kawecki nog drie keer goud op een EK langebaan en drie keer goud op een WK kortebaan.