AFP

Goedemorgen! Vandaag is het debat in de Tweede Kamer over de kinderopvangtoeslag en de Victoriaanse ring die in 2002 verdween uit de Universiteit van Oxford wordt teruggegeven.

De dag begint op veel plaatsen grijs. Lokaal is het ook mistig. In de loop van de dag kan hier en daar de zon soms doorbreken. Het wordt 3 tot 6 graden bij weinig wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over de problemen met de kinderopvangtoeslag, waarbij ouders onterecht door de Belastingdienst zijn gekort op verdenking van fraude. Veel gezinnen kwamen daardoor in de problemen. Het debat is vanaf 10.15 uur live te volgen via NPO Politiek en via een liveblog op NOS.nl.
  • De Universiteit van Oxford krijgt een ring terug van de beroemde schrijver Oscar Wilde. De ring werd in 2002 gestolen door een schoonmaker. Sindsdien was het sieraad spoorloos, maar het lukte de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand de ring te traceren.
  • En in Amsterdam is vanmiddag de uitreiking van de Prins Clausprijs. De prijs wordt uitgereikt aan beeldend kunstenaar Ishag uit Soedan door de erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, prins Constantijn. Ook zes andere kunstenaars ontvangen een prijs van hem.

Wat heb je gemist?

In de Haagse wijk Duindorp is het gisteravond betrekkelijk rustig gebleven. De dagen hiervoor waren er rellen in de wijk, vanwege het niet doorgaan van het vreugdevuur. Dit keer had de politie Duindorp volledig afgegrendeld, waardoor er niemand zomaar in kon.

Rond 23.00 uur werden wel vier mensen opgepakt, wat ze precies deden kon een politiewoordvoerder niet zeggen. De hele avond hing er een helikopter boven de wijk en overal stonden politiebusjes.

De Haagse burgemeester Remkes noemde de rellen van eerder ontoelaabaar. "Mensen in de wijk voelen zich geïntimideerd. Het kan in dit land niet zo zijn dat de straat regeert", zei hij in Nieuwsuur.

Burgemeester Remkes windt er geen doekjes om: 'Wij laten ons niet intimideren'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Voor het eerst sinds het concertdrama in 1979 gaat de Britse rockband The Who weer optreden in de Amerikaanse stad Cincinnati.

Uren voor het concert op 3 december van dat jaar begon, stonden er al duizenden fans van de band buiten het stadion te wachten om een goede plek te bemachtigen. Toen de band een late soundcheck deed, dacht een deel van het toegestroomde publiek dat de show binnen al begonnen was, waarna mensen zich naar voren duwden. In de chaos werden er fans onder de voet gelopen. Elf mensen kwamen om, 26 anderen raakten gewond.

Het concert ging daarna gewoon door. De band hoorde pas achteraf wat er gebeurd was. De manager had daarop aangedrongen.

Fijne dag!

STER reclame