Franse wijn ANP

De Amerikaanse regering gaat Franse importproducten zwaarder belasten. Dat betekent dat de Amerikaanse consument meer moet gaan betalen voor producten als Roquefort-kaas, Louis Vuitton-tassen, champagne en Franse wijnen.

De VS noemt de maatregel noodzakelijk omdat Frankrijk een heffing oplegt aan wereldwijd opererende internetbedrijven. Amerikaanse giganten als Amazon en Facebook moeten daardoor over hun Franse activiteiten meer belasting gaan betalen.

President Trump is daar kwaad over en waarschuwde eerder al voor sancties. Volgens hem staat vast dat de Franse maatregel Amerikaanse bedrijven discrimineert. De komende weken is er een consultatieronde over de maatregelen, in januari wordt er een besluit genomen over de hoogte en ingangsdatum van de importtarieven.

Tegenmaatregelen

Frankrijk wil met de heffing voor internetbedrijven belastingontwijking tegengaan en heeft al gedreigd met vergeldingsmaatregelen. De Franse minister van Financiën Le Maire zegt dat grote techbedrijven belasting moeten betalen in de landen waar ze hun geld verdienen, in plaats van zich te vestigen in landen waar ze maar heel weinig hoeven af te dragen. "Wij moeten de digitale economie kunnen belasten, de heffing is niet gericht bepaalde landen of ondernemingen."

Ik hield sowieso al meer van Amerikaanse wijn dan Franse wijn

Donald Trump

"Wij belasten onze bedrijven, dat moeten zij niet doen. Dat is slecht van ze", zei Trump eerder. Hij wil ter waarde van 2 miljard euro aan Franse producten extra belasten, waaronder wijn. "Ik hield sowieso al meer van Amerikaanse wijn dan Franse wijn. Ook al drink ik zelf geen wijn."

De Amerikanen gaan er fel in, want meer landen dreigen een extra heffing voor internetbedrijven. Ook in Nederland wordt daarover gepraat. Eerder deed de PvdA een voorstel voor een dergelijke maatregel.

De Amerikaanse heffingen tegen Frankrijk worden mogelijk begin volgend jaar van kracht. De hoogte is nog niet vastgesteld. In augustus zei de Franse president Macron dat er een akkoord was over de techbelasting met de Amerikaanse president, maar dat lijkt toch niet het geval te zijn.

STER reclame