Bijna 300 Friese boeren zijn gisteravond in Leeuwarden weggelopen bij een vergadering van Wetterskip Fryslân. Daar werd gesproken over een verhoging van de waterschapstarieven voor agrarische bedrijven met meer dan 15 procent.

De boeren waren uit heel Friesland met tractoren en bussen naar de vergadering gekomen.

Zo'n tweehonderd boeren konden binnen de vergadering volgen. Meer werden vanwege de veiligheid niet toegelaten, maar een aantal ging via de nooduitgang alsnog naar binnen:

Boeren protesteren tegen tariefsverhogingen: 'Het wordt tijd voor een Robin Hood'

Het Friese waterschap draait structureel verlies. Dit jaar gaat het om 9 miljoen euro. Bovendien staat het waterschap voor een aantal investeringen. Het waterschap wil daarom de tarieven in 2020 verhogen. Niet alleen voor boeren, maar ook voor andere inwoners.

Vertegenwoordigers van boeren konden inspreken tijdens de vergadering, maar voor de rest van de boeren was geen plaats in de zaal. Zo'n tweehonderd boeren konden de vergadering bekijken op schermen in een aparte zaal. De rest stond buiten.

Jan van Weperen van het Wetterskip Fryslân staat de boeren te woord Omrop Fryslân

De avond begon rustig, maar de situatie werd even grimmig toen een groep alsnog probeerde het gebouw binnen te komen. Ze werden met enig duw- en trekwerk buiten de deur gehouden door politieagenten. Daarop besloot een groot deel van de boeren weg te gaan, omdat ze zich "niet gehoord voelden", meldt Omrop Fryslân.

Een soortgelijk protest vorige week van boeren in Gelderland had meer succes, daar draaide het waterschap een belastingverhoging deels terug. In Friesland wordt over twee weken een definitief besluit genomen over de verhoging.

STER reclame