De politie heeft in Duindorp dertien mensen aangehouden vanwege openlijke geweldpleging en vernieling
NOS Nieuws

Rellen omdat je geen vreugdevuur mag bouwen? 'Onze traditie wordt afgepakt'

Onbegrip in de Haagse wijk Laakkwartier. Daar verliep de jaarwisseling de afgelopen 15 jaar probleemloos, maar ook zij mogen dit jaar geen vreugdevuur meer bouwen. Inwoners voelen zich nu de dupe van gemeentebeleid en zijn bang dat ze terug gaan naar de situatie van voor de vreugdevuren nu de jongeren niks meer om handen hebben.

"Normaal is het hier altijd vier dagen oud en nieuw", zegt Roy Beij. "Het is vier dagen stapelen met z'n allen, dat wordt de jongens nu ontnomen." Beij heeft 22 jaar in het Haagse Laakkwartier gewoond en legt uit dat het bouwen van een vreugdevuur de Hagenezen in het bloed zit. "Wanneer je vader je leert lopen, krijg je direct een pallet in je hand."

De wijk Laakkwartier is één van de vier plekken in Den Haag waar normaal gesproken elk jaar een vreugdevuur wordt georganiseerd. Hagenees Leo Dommanschet zette zich de afgelopen weken in om het vreugdevuur voor het Laakkwartier te behouden. Tevergeefs. Volgens hem heeft de gemeente allerlei redenen gezocht om ook bij hen het vreugdevuur niet door te laten gaan.

Het is volgens Dommanschet onmogelijk om aan de voorwaarden van de vergunning te voldoen. En dat kan de gemeente dit jaar duur komen te staan, verwacht hij. "Ik heb deze week zelf ook al twee brandjes gezien, ééntje recht voor m'n deur. Niet zelf aangestoken trouwens hoor", lacht hij. "Maar het begin is er en ik ben bang dat het erger wordt."

Leo Dommanschet ging vanmiddag in discussie met raadslid Joris Wijsmuller. Dommanschet verwacht rellen, maar Wijsmuller denkt dat die tijden voorbij zijn:

Raadslid versus Laakkwartier-bewoner: vreugdevuren door laten gaan of niet?

Met het vreugdevuur in Scheveningen ging het vorig jaar mis. Daarom besloot de gemeente Den Haag om dit jaar de regels aan te scherpen. Volgens de organisatie van het Duindorpse vreugdevuur lukt het hen niet om aan alle nieuwe vergunningseisen te voldoen. Daarom gaat daar het vreugdevuur dit jaar niet door. Die beslissing leidde afgelopen weekend en ook vandaag weer tot ongeregeldheden.

Scheveningen heeft nog wel een vergunningsaanvraag lopen bij de gemeente Den Haag en hoort morgen of ze die krijgen.

"Alle omwonenden hebben vorig jaar het vliegvuur over zich heen gehad", licht raadslid Joris Wijsmuller, van de Haagse Stadspartij toe. Volgens hem moest er daarom iets gebeuren. "Maar als gemeente hebben we eigenlijk teveel tijd gemorst om het dit jaar in goede banen te leiden." De organisatoren kregen 10 weken de tijd om alles te regelen voor de vergunning, normaal staan daar 18 weken voor.

Terug naar de jaren 80 en 90?

De vreugdevuren zijn ooit ingesteld omdat het in de jaren 80 en 90 onrustig was in Den Haag. "Straten lagen open, straatlantaarns waren kapot, op elke straathoek was vuur", herinnert Dommanschet zich. "Het was altijd vechten met andere buurten. De ME reed door de straten met jeeps en rieten schilden."

Hij hoopt het niet, maar acht de kans groot dat het deze maand niet gezellig gaat worden. "Hagenezen pikken dit niet. Hier werkt het zo: als je een stoot voor je harses krijgt dan geef je er één terug."

In Duindorp moest de politie de wijk gedeeltelijk afsluiten dit weekend:

Afvalbakken in brand en bushalte vernield in Duindorp

In Laakkwartier was het vreugdevuur afgelopen jaarwisseling 3 meter hoog en 6 meter breed en ging het er keurig aan toe. "De politie staat er dan gewoon bij", zegt Beij. "Daar kunnen we ook gewoon gezellig mee lachen. Je hebt er nu geen zicht meer op en je ziet nu al dat jongeren gaan zwerven. Ik zou dat zelf ook gaan doen als ik nog jong was."

Het sociale aspect aan de vreugdevuren wordt hen nu ontnomen en dat zit veel bewoners van de wijk hoog. "Het gaat niet alleen om het moment van aansteken om twaalf uur. Ook de opbouw van de week ervoor: pallets ophalen, bomen ophalen, biertje drinken met elkaar. Het is weg", zegt Dommanschet.

"Jongens van 7 jaar staan ook mee te bouwen", vult Beij aan. "Moeders komen boterhammen, frikadellen en bier brengen."

Dat de beslissing van de gemeente leidt tot frustratie snapt raadslid Wijsmuller wel, "maar dat kan geen reden zijn om op straat rotzooi te gaan trappen".

Beij meent dat het goed is dat de politie dit weekend hard heeft opgetreden. Maar als 16-jarig jongetje had hij hetzelfde gedaan als hem zo'n traditie zou worden afgepakt. Dommanschet is het daar mee eens: "Je kan je ongenoegen wel uiten, maar niet met een molotovcocktail. Dat gaat te ver." Maar ook hij verwacht veel onrust de komende maand. "Dat hier niks gaat gebeuren, daar steek ik m'n hand niet voor in het vuur", besluit hij lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl