Aanvoerder Meijers: 'Vertrek Groenendijk valt rauw op mijn dak'

Het vertrek van trainer Alfons Groenendijk is hard aangekomen bij ADO Den Haag. "Het is pijnlijk dat hij die keuze heeft moeten maken", zegt een aangeslagen aanvoerder Aaron Meijers. "We hebben er heel veel moeite mee en de spelersgroep is heel schuldbewust."

Groenendijk maakte vanochtend bekend dat hij opstapt bij ADO vanwege de slechte resultaten in dit seizoen. "Ik had niet het gevoel dat ik dit snel zou kunnen ombuigen", verklaarde Groenendijk.

De 55-jarige trainer nam vanochtend op emotionele wijze afscheid van de spelersgroep en zijn staf. Na de 4-0 nederlaag bij Heracles Almelo, zaterdag, had Groenendijk al laten doorschemeren dat hij overwoog de handdoek in de ring te werpen.

"Na die wedstrijd proefde ik uit zijn interviews een beetje het gevoel dat hij er misschien mee zou stoppen", vertelt Meijers. "Daarna was hij toch weer bezig met de volgende wedstrijden en had ik weer een goed gevoel. Dan valt het nieuws wel rauw op je dak als je maandag op de club komt."

Op andere gedachten brengen

ADO heeft nog geprobeerd om Groenendijk voor de club te behouden, vertelt manager voetbalzaken Jeffrey van As. "Ik heb in gesprekken geprobeerd om hem op andere gedachten te brengen. We waren ervan overtuigd dat we dit met elkaar weer konden ombuigen. Alleen had Fons ook te maken met zijn eigen gevoel en zijn thuissituatie."

Alfons Groenendijk Pro Shots

De afgelopen twee seizoenen eindigde Groenendijk met ADO als zevende en negende in de eredivisie, maar dit seizoen gaat het slecht: met elf punten uit vijftien duels staat ADO voorlaatste. Het KNVB-bekertoernooi was na één ronde al voorbij. Volgens Groenendijk is er nu een frisse wind nodig voor de spelersgroep.

"Wij denken niet dat dat de oplossing is, maar we respecteren zijn besluit wel", meent Meijers. "Je gaat ook bij jezelf te rade, het ligt ook aan de groep. We zijn op het moment niet goed genoeg. Te veel jongens spelen onder hun niveau en daardoor win je geen wedstrijden. En dan sta je waar je staat."

"Het is knap dat de trainer in het belang van de club denkt en niet aan zichzelf", vervolgt Meijers. "Toen hij hier kwam, schrok hij zich een hoedje. We stonden troosteloos onderaan. Maar daarna is het alleen maar beter gegaan en hebben we zelfs de play-offs voor Europees voetbal gehaald."

'ADO wilde door met Groenendijk, het was zijn beslissing'

Dit seizoen heeft de selectie van ADO duidelijk aan kwaliteit ingeboet, na het vertrek van smaakmakers als Sheraldo Becker, Abdenasser El Khayati en Wilfried Kanon. "We hebben deze zomer een enorme stap terug moeten maken, ook qua budget", aldus manager Van As. "En dan kun je minder goede spelers halen. We wisten dus dat het een lastig seizoen kon worden."

Op zoek naar een trainer

Hoe moet het nu verder met Den Haag? Assistent-trainer Dirk Heesen neemt voorlopig de honneurs waar, terwijl ADO op zoek gaat naar een nieuwe trainer.

De naam van voormalig-ADO trainer Maurice Steijn zingt inmiddels al rond. "Een zeer gerespecteerde trainer", zegt directeur Mohammed Hamdi. "Maar het is vandaag gebeurd en we hebben wel even tijd nodig om hierover na te denken. Er is geen paniek. We gaan met z'n allen proberen het tij te keren."

Aanvoerder Meijers weet wat de ADO-spelers nu te wachten staat: "Het enige dat wij kunnen doen, en dat is allemaal cliché, is keihard werken. Doen wat er gevraagd wordt, gewoon je mond houden en keihard trainen."

STER reclame