NOS

Webwinkel Bol.com stopt met de verkoop van prenten van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Op de website bood de onlinewinkel tientallen foto's aan van onder meer de ingang en de barakken van het kamp.

Foto's van Auschwitz-Birkenau waren te koop als wanddecoratie voor boven de bank, de eettafel of in de slaapkamer. Voor 160,95 euro kon bijvoorbeeld een papieren prent van de Auschwitz-ingang worden besteld met daarop de bekende tekst Arbeit macht frei. De afbeeldingen waren te zien naast prenten van een 'Maan boven Istanboel' en een 'Woestijnlandschap'.

Smakeloos

"Bizar" en "ontzettend smakeloos", noemt CIDI-adjunct-directeur Naomi Mestrum de verkoop van de prenten. "Het zijn geen leuke afbeeldingen. Wie hangt zoiets nou boven de bank", vraagt zij zich af. Ze dragen volgens haar bij aan de normalisering van "dit soort plaatjes". "Ze zijn niet antisemitisch, maar ze staan wel voor de bagatellisering van de holocaust."

Ook Bol.com zegt in te zien dat de afbeeldingen "misplaatst en kwetsend" zijn. Daarom worden ze offline gehaald. De prenten werden aangeboden via verkoper MuchoWow. "Binnen het geautomatiseerde systeem waar zij mee werken, is dit over het hoofd gezien", meldt een Bol.com-woordvoerder.

Hoewel de prenten werden aangeboden via partner MuchoWow, houdt het CIDI de webshop verantwoordelijk. "Zij bieden dit aan, dus zij moeten dit monitoren", zegt Mestrum.

Op Twitter reageerden mensen verontwaardigd op de prenten:

De ophef rondom Bol.com ontstond toen De Telegraaf de prenten op de website vond. Kort daarvoor werd bekend dat webshop Amazon kerstversieringen met Auschwitz-thema had verwijderd. De webshop verkocht versieringen en een flessenopener met het thema 'Auschwitz'.

Het verwijderen gebeurde nadat het Auschwitz Museum in Polen daar een tweet over had verstuurd:

"Kerstversieringen' met foto's van Auschwitz zijn niet gepast", luidt de tekst. "Auschwitz op een flessenopener is nogal schokkend en onbeleefd. We vragen @amazon de producten van deze aanbieders weg te halen."

Toegangspoort

De kerstversieringen zijn hangers in ster- en klokvorm met daarop afbeeldingen van de toegangspoort van Auschwitz en gebouwen achter stroomdraad. Ze hangen aan iets wat eruitziet als een dennentak met rode besjes.

De aanbieder komt vermoedelijk uit China. Op Amazon biedt deze identieke hangers met foto's van toeristische attracties uit de hele wereld aan.

Nadat Amazon de producten had weggehaald, ontdekte het Auschwitz Museum een muismat met een treinwagon waarmee Joden en andere gevangenen naar vernietigingskampen werden gebracht. Ook dit product, van een andere aanbieder, is offline gehaald.

Amazon zegt dat alle verkopers zich aan de richtlijnen moeten houden. Wie dat niet doet, loopt het risico dat zijn of haar account wordt verwijderd.

STER reclame