NOS Nieuws Buitenland

Rebellen beschieten passagiersvliegtuig in Kameroen, geen gewonden

In Kameroen is een passagiersvliegtuig beschoten door rebellen. Het toestel van luchtvaartmaatschappij Cameroon Airlines kon veilig landen en niemand raakte gewond.

Het vliegtuig was vertrokken uit Douala, de grootste stad van Kameroen. Vlak voor de landing in Bamenda, in het noordwesten van het land, werd het toestel onder vuur genomen. De kogels werden gehoord en gezien door passagiers in het vliegtuig, melden media in Kameroen.

De leider van de separatistengroep Ambazonian Council zegt dat het beschoten passagierstoestel militairen en wapens vervoerde.

"Dankzij de moed van de gezagvoerder kon het vliegtuig veilig landen, ondanks de impact op de romp", meldt Cameroon Airlines in een verklaring aan persbureau Reuters. Het toestel mag pas weer vliegen als het is gecontroleerd op beschadigingen.

Engelstalige separatisten

In 2017 brak in het westen van Kameroen een gewapend conflict uit. Engelstalige separatisten willen meer zelfbestuur in het overwegend Franstalige land. Bijna dagelijks zijn er geweldsincidenten tussen separatisten en het leger.

Volgens de rebellenleider waren de luchtvaartmaatschappij en passagiers gewaarschuwd voor beschietingen van vluchten die niet van tevoren worden aangekondigd. "Alle andere vluchten beschouwen we als veiligheidsrisico", zegt hij. "Dit is oorlog."

STER reclame