De olievlek bij Deventer
NOS NieuwsAangepast

Rijkswaterstaat: kilometerslang oliespoor op IJssel binnen enkele uren verdampt

Op de IJssel bij Deventer is vanmiddag een oliespoor van zeker tien kilometer ontstaan. Het is niet duidelijk waar de olie-achtige substantie vandaan komt. Volgens Rijkswaterstaat lost het spul binnen enkele uren vanzelf op in de lucht.

Medewerkers van Rijkswaterstaat hebben onderzocht wat er op het water drijft, zegt een woordvoerder. "Het is een mengsel van vet en olie. Dat is lichter dan water, waardoor het blijft drijven. Door de stroming van de IJssel verspreidt het zich snel, wordt het een steeds dunner laagje en daardoor gaat de verdamping ook steeds sneller."

Rijkswaterstaat vermoedt zelfs dat de olie inmiddels al helemaal verdwenen is, maar dat is niet goed te zien in het donker. "Morgenochtend is het zeker weg", aldus de woordvoerder.

Olievlek op IJsselwater tussen Gorssel en Deventer

Een binnenvaartschipper zegt tegen de NOS dat hij verspreid over de IJssel vuilniszakken met jerrycans zag drijven. Hij schat in dat het oliespoor vanmiddag zestien tot achttien kilometer lang was.

"In eerste instantie hadden we het niet gezien, omdat we in potdichte mist voeren", zegt de schipper op NPO Radio 1. "Pas bij Deventer hadden we beter zicht en zagen we het oliespoor." Toen hij dit meldde bij Rijkswaterstaat, kreeg hij te horen dat hij de tweede schipper was die de olie had gezien.

Een schipper fotografeerde drijvende zakken in het water

GroenLinks in Overijssel gaat het provinciebestuur om opheldering vragen. De partij wil weten hoe groot de milieuschade is.

Aangifte

Rijkswaterstaat heeft nog niet achterhaald waar de olie vandaan komt. Dat onderzoek gaat de komende tijd verder. Als duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de verontreiniging, zal Rijkswaterstaat aangifte doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl