ANP

"Je ziet niks aan me, dat is nou net het probleem, de beschadiging zit van binnen." Ton de Haan uit Breda is 48 en heeft na zijn tweede missie in het voormalig Joegoslavië een posttraumatische stressstoornis opgelopen. "Je kunt niet goed functioneren, hebt slapeloze nachten en simpele dingen als het huishouden doen, lukt niet." Het sporten is voor Ton een uitlaatklep en hij ontmoet lotgenoten met dezelfde problematiek.

Ruim dertig Nederlanders die bij defensie werken of hebben gewerkt doen mee aan de Invictus Games die in mei volgend jaar worden gehouden in het Zuiderpark in Den Haag. Een international toernooi met defensiecollega's die bijna allemaal op missie zijn geweest of tijdens hun dienst een ongeluk hebben gehad.

Bij de ploegpresentatie vandaag naast de kazerne in Doorn is het persoonlijk leed soms ook heel goed zichtbaar. Enkele deelnemers lopen met krukken, missen benen of maken gebruik van een hulphond. De term PTSS valt ook vaak.

Stefan Nommensen, chef de mission, legt uit waarom de Invictus Games zo belangrijk zijn:

Presentatie Invictus Games-ploeg, 'met kameraden sportief bezig zijn'

Alina Zoet, 43 jaar heeft dezelfde problemen als Ton. "Je loopt het gevaar dat je je huis niet meer uit komt. Door te gaan sporten moet je naar de training. En je stelt jezelf doelen. Daarom zijn de medailles straks niet het voornaamste, je persoonlijke prestatie en het samenzijn, daar gaat het om." Alina doet aan powerliften, roeien en atletiek.

De Invictus Games, genoemd naar de onoverwinnelijke zonnegod, bestaan sinds 2014 en vanwege 75 jaar bevrijding is het toernooi volgend jaar in ons land. Onder meer kogelstoten, rolstoelbasketbal, zwemmen en boogschieten komen aan bod. Maarten Leeuwenburgh traint voor drie sporten, atletiek, zwemmen en wielrennen. "Deze sporten geven ook een gevoel van trots, je laat zien wat je allemaal nog wel kunt."

Het evenement is daarom niet alleen voor de sporters, ook familie en vrienden spelen een belangrijke rol omdat die vaak stevig te maken hebben met de gevolgen van de aandoeningen die de militairen hebben opgelopen.

De Invictus Games zijn 9 tot en met 16 mei.

STER reclame