Jasper Cillessen

Real Madrid alleen aan kop, Cillessen penaltyheld bij Valencia

Real Madrid heeft in de Spaanse Primera División de koppositie gepakt. De Koninklijke boekte een kleine zege (2-1) op bezoek bij Deportivo Alavés en heeft nu drie punten voorsprong op rivaal FC Barcelona, dat zondagavond nog in actie komt.

Real Sociedad won de Baskische derby met 4-1 van Eibar en klom naar de vierde plaats. Ook Valencia zegevierde in een derby: thuis tegen Villarreal werd het 2-1, mede dankzij een gestopte strafschop door Jasper Cillessen.

Hoofdrol Ramos

In het regenachtige Baskenland had Real Madrid moeite om het spel te maken. Pas in de tweede helft kwam de ploeg van trainer Zinedine Zidane op voorsprong. Sergio Ramos kopte raak uit een vrije trap van Toni Kroos.

Sergio Ramos en Toni Kroos

Niet veel later was de stand alweer gelijk. En weer was Ramos betrokken bij het doelpunt. De aanvoerder maakte in het eigen strafschopgebied een slaande beweging, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. De penalty werd benut door Lucas Perez.

Vier minuten na de 1-1 wist Dani Carvajal Real Madrid weer op voorsprong te zetten. Isco leek te gaan scoren, maar via de doelman en de paal bleef de bal uit het doel. Carvajal stond echter op de juiste plek om de bal alsnog in het doel te werken.

Martin Ødegaard was opnieuw belangrijk bij Real Sociedad. De nog altijd pas 21-jarige Noor gaf de assist op de 1-0 van Robin Le Normand, stond aan de basis van de 2-1 van Mikel Oyarzabal en tekende zelf met een prachtig schot voor de 4-1.

Real Sociedad blijft door de zege in het spoor van de koplopers in Spanje. Het verschil met koploper Real Madrid is vijf punten.

Cillessen penaltyheld

Jasper Cillessen speelde een hoofdrol in de 2-1 zege van Valencia op Villarreal. Cillessen koos in Mestalla bij een 0-0 stand de goede hoek bij de strafschop van aanvaller Gerard Moreno, die voor de vierde keer in zes pogingen miste.

Lange tijd had Cillessen een reputatie van een keeper die zelden een penalty wist te pareren, maar van die status lijkt hij verlost te zijn.

Op het harde schot van André-Frank Zambo in de tweede helft moest Cillessen het antwoord schuldig blijven. Daarmee werd de openingstreffer van Rodrigo uitgewist, maar in de 70ste minuut knalde Ferrán Torres het winnende doelpunt tegen de touwen.

Alles of niets tegen Ajax

Valencia is zevende in de Spanje, maar kan op 10 december tegen Ajax wel de knock-outfase van de Champions League veiligstellen. De Spanjaarden moeten winnen voor een plek in de volgende ronde, Ajax heeft aan een punt genoeg.