Brahim Vlogs

"Negativiteit? Geen tijd voor!" De begintune van de vlogs van Brahim Lakhal en zijn broertje Bilal zet de toon voor de video's waarin positiviteit en liefde centraal staan. De twee begonnen ruim drie jaar geleden met vloggen; inmiddels hebben ze meer dan honderd afleveringen opgenomen en zo'n 22.000 abonnees.

Vanavond maken de broers kans op een Diwan Award, een prijs voor getalenteerde Nederlanders met een migratieachtergrond. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Brahim wat hem heeft geïnspireerd om youtuber te worden.

Kijk hier een compilatie van Brahim Vlogs:

"Ik moest eerst niks hebben van social media", legt de oudste van de twee broers uit. "Maar ik zag en hoorde veel negativiteit en daarom wilde ik toch wat doen. Het was eigenlijk een soort statement."

Een van de dingen die hem triggerde om te gaan youtuben, was een video van rapper Boef. "Daarin sprak hij de politie negatief aan. En die video had heel veel views. Toen dacht ik: ik wil niet dat mijn kinderen dat gaan kijken." Brahim wilde daar iets positiefs tegenover zetten.

Maar er was ook een andere, meer praktische reden: het samenzijn met zijn broertje Bilal, die het syndroom van Down heeft. "Hij is ieder weekend bij ons thuis. En het is leuk als je dan een goede dagbesteding hebt. Dus toen dacht ik: als ik nou dingen met hem ga doen en daar een filmpje van maak..."

Dat leidde tot ontmoetingen met een aantal profvoetballers, onder wie Abdelhak Nouri. Het werd de best bekeken vlog:

In een groot deel van de video's gaan de twee broers op bezoek bij bekende Nederlanders. "Om kinderen, jongeren en eigenlijk ook wel volwassenen te inspireren, vragen wij naar hun succes", vertelt Brahim.

Onder anderen zangeres Numidia, rapper Ice, youtuber ZacksTube, en ex-voetballer Nathan Rutjes spelen de hoofdrol in een aflevering. "Inmiddels weten mensen ook wel wie we zijn, of hebben ze van ons gehoord. Dus het kost nu veel minder moeite dan in het begin om ergens langs te gaan."

Bijna elke week post Brahim een vlog en ze worden steeds beter bekeken, maar toch voelt hij niet echt druk om te presteren. "Ik vind het vooral belangrijk dat mijn broertje het leuk vindt. Hij heeft natuurlijk het syndroom van Down, maar het mooie is wel dat hij aan kan geven of hij iets wil of niet."

Brahim en Bilal op de set van een videoclip van Ronnie Flex, Ali B en Numidia:

Het vloggen leidt ertoe dat de twee zelf BN'ers zijn geworden. "We zitten nu in een fase dat we op de foto gaan met mensen en dat we handtekeningen uitdelen. Dus langzamerhand worden we meer herkend, vooral in de grote steden."

En dat wordt na vanavond misschien nog wel meer, als de twee hun nominatie verzilveren. Brahim is blij dat ze daarvoor in aanmerking komen. "Mijn ouders zijn van Marokkaanse afkomst en ze zijn analfabeet, daardoor had ik ook een achterstand. Deze erkenning betekent dat hard werken loont en dat dit een land is van mogelijkheden. Dat zie ik als zeer positief."

Hieronder alle genomineerden in de categorie influencer van de Diwan Awards:

STER reclame