ANP
NOS NieuwsAangepast

Ruim honderdduizend boetes na bezwaar kwijtgescholden

Ruim 107.000 automobilisten hebben vorig jaar met succes bezwaar gemaakt tegen een verkeersboete. Het Openbaar Ministerie bevestigt die cijfers na publicatie in het AD. Het gaat om boetes voor zaken als te hard rijden, handheld bellen achter het stuur en door rood rijden.

In totaal werden vorig jaar bijna 9,2 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. In ruim 330.000 gevallen tekenden burgers bezwaar aan. Daarvan zijn nu ruim 318.000 bezwaren beoordeeld, waarvan een derde gegrond werd verklaard.

Dat betekent dat de boete niet meer hoeft te worden betaald. Het gaat bijvoorbeeld om een camper die is aangezien voor een auto met aanhanger.

Er werden ook nog eens ruim 100.000 beroepen ingediend door leasemaatschappijen en verhuurbedrijven. Al deze beroepen worden gegrond verklaard, omdat niet het bedrijf maar de leaserijder of huurder de boete moet betalen. De boete wordt dan doorgestuurd naar de bestuurder.

Foutmarge

Hoogleraar strafprocesrecht Henny Sackers zegt in het AD dat de problemen ontstaan doordat het proces van boetes verwerken geautomatiseerd is, waardoor er een zekere foutmarge kan insluipen. Volgens hem maken juristen daar weer gebruik van.

Een van die juristen die dit soort boetes dagelijks aanvechten, zegt in de krant dat vrijwel iedereen direct betaalt om er gewoon vanaf te zijn. "Maar bezwaar maken loont."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl