Sporenonderzoek op de London Bridge EPA

Bij een aanslag in het centrum van Londen heeft een man op vijf voorbijgangers ingestoken. Volgens de BBC zijn daarbij twee doden gevallen. Drie anderen raakte gewond; een van hen is er slecht aan toe, maar buiten levensgevaar. De verdachte is doodgeschoten door de politie.

De politie behandelt de zaak als een terroristische daad, hoewel het motief van de verdachte onduidelijk is. Hij droeg een nep-bomvest, maakte de politie vanmiddag bekend. Voorlopig blijft de London Bridge gesloten en zullen er extra agenten patrouilleren in de stad.

Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekendgemaakt, maar de politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

'Ik hoorde schoten van heel dichtbij'

De precieze toedracht is nog niet duidelijk, maar op video's die op Twitter circuleren is te zien dat een man door burgers tegen de grond is gewerkt en zich daartegen verzet. Om hem heen staan agenten, van wie een met getrokken geweer en de ander met een taser in zijn hand.

Dan laten de agenten de verdachte los en is er een knal te horen. De man blijft stilliggen. Op straat liepen mensen in paniek weg van de brug.

Bekijk hier die beelden:

Man tegen grond gewerkt op London Bridge, agent trekt geweer

De Britse premier Johnson bedankt op Twitter de hulpdiensten en de burgers die de aanslagpleger overmeesterden. Hij schrijft dat hij meeleeft met de slachtoffers en hun families.

'Adembenemend heldhaftig'

Ook de Londense burgemeester Khan heeft in een verklaring zijn medeleven betuigd en de hulpdiensten geprezen. "Dank aan onze dappere hulpdiensten die hebben gereageerd op de verschrikkelijke aanslag van vandaag. Dagelijks zetten zij hun leven op het spel om ons veilig te houden."

Khan noemt de burgers die de aanslagpleger overmeesterden "adembenemend heldhaftig". Hij benadrukt dat zij op dat moment nog niet wisten dat de bomgordel van de man nep was. "Zij waagden hun leven om anderen te redden." Ook zegt Khan dat de Britten zij aan zij blijven staan en zich niet uiteen laten drijven door terreur.

Op 3 juni 2017 was er ook een aanslag op de London Bridge. Toen reden drie terroristen met een bestelbusje in op voetgangers. Daarbij kwamen acht mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond. De daders werden ook toen doodgeschoten door de politie.

STER reclame