Roberto Moreno AFP

Het houdt de gemoederen in Spanje al een tijdje bezig: de invulling van het bondscoachschap van het nationale voetbalelftal. Robert Moreno, die de afgelopen maanden aan het roer stond bij het Spaanse team, reageerde donderdag op zijn gedwongen vertrek.

Moreno zei niet te begrijpen waarom hij, na de terugkeer van Luis Enrique als hoofdtrainer, nu niet meer welkom is. "Ik weet nog steeds niet waarom Enrique mij niet meer bij het team wil hebben. Ook na zijn uitleg van gisteren heb ik geen duidelijkheid."

'Niet loyaal'

Enrique verklaarde woensdag dat hij niet meer met Moreno wil samenwerken en hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat Moreno het veld heeft moeten ruimen. Volgens Enrique was zijn voormalig assistent "niet loyaal" geweest, omdat Moreno de positie van bondscoach helemaal niet meer wilde opgeven.

Moreno haalt uit naar Enrique: 'Ik begrijp hem niet' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Moreno nam het bondscoachschap in juni over, nadat Enrique zijn taken had neergelegd vanwege de ernstige ziekte van zijn inmiddels overleden dochter. Onder leiding van Moreno, die daarvoor assistent van Enrique was geweest, plaatste Spanje zich voor het EK van komende zomer.

Aanvankelijk leek het de bedoeling dat Moreno bij een terugkeer van Enrique weer zijn oude rol zou gaan vervullen. Maar volgens Enrique had Moreno heel andere plannen en had hij geëist tot en met het EK aan te kunnen blijven als hoofdcoach. Daarna zou hij dan weer assistent willen worden. Onzin, verklaarde een emotionele Moreno donderdag.

Luis Enrique (midden) en Roberto Moreno (tweede van rechts) in betere tijden AFP

"Ik heb Enrique gezegd dat ik, zoals ik publiekelijk had aangekondigd, bereid was om een stap terug te doen op het moment dat hij wilde terugkeren. Tot mijn verrassing antwoordde Enrique dat hij niet meer op mij rekende, maar wel op de rest van de staf."

Jarenlange samenwerking

Enrique en Moreno werkten jarenlang samen als hoofdtrainer en assistent, onder meer bij AS Roma en FC Barcelona. Volgens Enrique is hun onderlinge vriendschap nu voorbij.

"Overal ben ik hem gevolgd: van Roma tot Celta de Vigo en natuurlijk Barcelona, waar we een geweldige tijd gehad hebben", aldus Moreno. "Dit doet me veel pijn."

STER reclame