Liverpool-spelers voor een spandoek dat herinnert aan de stadionramp uit 1989 AFP

Een Britse rechtbank heeft de politiecommandant die verantwoordelijk was voor de politie-inzet bij de stadionramp in Sheffield in 1989 vrijgesproken. Het gedrang op de overvolle tribunes van het Hillsborough-stadion kostte aan 96 Liverpool-supporters het leven.

Voormalig politiechef Duckenfield stond al twee keer eerder terecht op beschuldiging van grove nalatigheid, maar beide keren kon de jury niet tot een oordeel komen.

De ramp gebeurde bij de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest. Zo'n tweeduizend Liverpool-fans probeerden op de staantribune achter het doel te komen, terwijl het vak al vol was. Mannen, vrouwen en kinderen werden doodgedrukt en onder de voet gelopen.

Bekijk hier een terugblik op de voetbalramp:

De grootste voetbalramp in de geschiedenis van Groot-Brittannië

De politie gaf aanvankelijk de schuld aan dronken supporters die een toegangshek hadden geforceerd. Drie jaar geleden bracht onderzoek aan het licht dat Duckenfield zelf de opdracht had gegeven om het hek naar het volle vak open te zetten.

De nu 75-jarige Duckenfield heeft dat toegegeven, maar zijn advocaat betoogde in de drie rechtszaken dat hij onterecht alle schuld kreeg toegeschoven, terwijl er veel meer mensen schuldig zijn aan de ramp. De jury ging daar vandaag in mee.

Nabestaanden van de slachtoffers reageerden geschokt en met ongeloof op de uitspraak.

STER reclame