Voorbijgangers kijken achter politielint naar het onderzoek
NOS Nieuws

Politie gaat uit van vier daders bij kunstroof Dresden

De Duitse politie vermoedt dat er vier mensen achter de kunstroof in Dresden zitten; eerder werd nog gesproken van twee verdachten. De daders zijn na de roof gevlucht in een Audi A6. De auto werd een paar kilometer verderop in brand gestoken in een ondergrondse parkeergarage.

Maandagochtend vroeg sloegen de inbrekers toe bij het museum Grünes Gewölbe, een van de schatkamers van Duitsland en Europa. Ze gingen ervandoor met kostbare juwelen uit de achttiende eeuw.

Bij de kunstroof is echter minder meegenomen dan aanvankelijk werd gedacht. In de vitrine die door een van de daders kapot werd geslagen, lagen zo'n honderd voorwerpen. Daarvan zijn elf stukken in zijn geheel meegenomen, waaronder een kostbare degen en een erekoord. Ook zijn een aantal knopen en delen van twee andere stukken gestolen.

Een deel van de gestolen juwelen

Er zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet. Het politieonderzoek verloopt moeizaam omdat de dieven een brandblusser in het museum hebben leeggespoten. Op die manier wilden ze sporen wissen.

Het was niet de bedoeling dat het vitrineglas het zo snel zou begeven, zegt museumdirecteur Dirk Syndram in een interview met de Sächsische Zeitung. Het glas zou pas moeten sneuvelen als er een kwartier met een bijl op zou worden ingehakt.

Op deze bewakingsbeelden zijn twee daders te zien met zaklampen en een bijl:

Duitse politie geeft bewakingsbeelden vrij van kunstroof Dresden

Twee dagen na de kunstroof is er nog geen spoor van de daders. Ook is nog onduidelijk hoe het kan dat de inbrekers niet zijn opgemerkt door voorbijgangers of beveiligers. Om binnen te komen, moesten de inbrekers tralies voor het raam verwijderen.

Het kasteel in Dresden waar het museum is gevestigd, ging vandaag voor het eerst weer open voor publiek. Het museum zelf is vanwege politieonderzoek nog gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl