Franse boeren op de Champs-Élysées AFP

In Parijs protesteren boeren tegen het in hun ogen slechte boerenklimaat in Frankrijk. Ze reden vanmorgen met zo'n duizend trekkers in een slakkengangetje over de belangrijke toegangswegen van de hoofdstad en zorgden voor honderden kilometers files tijdens de ochtendspits.

Onder meer op de A13 ondervonden mensen die vanuit het westen naar Parijs moesten er veel hinder van, zegt correspondent Frank Renout: "Trekkers reden hier met 30 kilometer per uur over de rechterbaan. Die weg staat normaal al vast doordat veel mensen in Parijs moeten werken, dus je kan je voorstellen hoe groot de opstoppingen waren."

Delen van de ringweg rond de Franse hoofdstad worden geblokkeerd. De meeste trekkers zijn Parijs inmiddels binnengekomen en zijn doorgereden naar de Champs-Élysées, in de buurt van de Arc de Triomphe.

Veel boeren zijn het zat en verwachten van president Macron een antwoord op de problematiek:

'We gaan naar Parijs om Macron om antwoorden te vragen'

Het is al de vierde keer in drie maanden dat Franse boeren protesteren, maar het is nu voor het eerst dat ze naar Parijs komen. Volgens Renout is dat symbolisch bedoeld, omdat daar de regering zetelt: "Boeren voeren actie tegen het regeringsbeleid. Ze zijn bang voor hun toekomst en maken zich vooral veel zorgen over hun levensstandaard." In tegenstelling tot in Nederland speelt de stikstofproblematiek geen rol bij de Franse boeren.

Franse landbouworganisaties melden dat een op de drie boeren minder verdient dan 350 euro netto per maand. Ook is het gemiddelde inkomen de laatste paar jaar met 30 procent gedaald. Renout: "Boeren zijn bang dat ze niet meer kunnen overleven met hun boerenbedrijf. De oproep aan president Macron is dan ook: 'doe er iets aan, help ons!'"

Vooralsnog kunnen de boeren op veel steun rekenen van de Fransen. "De helft van alle grond in Frankrijk is in bezit van boeren en wordt gebruikt voor landbouw en veeteelt. Fransen weten dus hoe belangrijk de boeren zijn, ook op economisch gebied. Ze hebben dus veel sympathie voor de boeren", zegt Renout.

Al op de vroege ochtend waren de eerste trekkers op de snelweg te vinden:

Boeren rijden richting Parijs

STER reclame