Pro Shots
NOS Voetbal

Frank de Boer geniet van Ajax, zelfs om zes uur in de ochtend

Hij had zijn handen vol aan Atlanta United, de Amerikaanse voetbalclub waar hij eind vorig jaar in dienst trad, maar natuurlijk bleef Frank de Boer aan de andere kant van de oceaan nauwgezet de verrichtingen van 'zijn' Ajax volgen. "Natuurlijk. Ik ben meer dan 25 jaar onderdeel van Ajax geweest."

De Amsterdamse club, waarmee hij als voetballer én als trainer successen vierde, zit diep in zijn hart verankerd, wil de 49-jarige Noord-Hollander maar zeggen.

Bovendien werkt het tijdsverschil tussen Europa en de Verenigde Staten in zijn voordeel. "Het is altijd 's middags als ze spelen", verwijst hij naar de Champions League-avonden. "Dus als ik geen training heb, kan ik om twee uur of drie uur kijken."

De Boer: 'Utrecht had best een goed plan, maar Ajax was zoooo goed'

"En laatst speelde Ajax om kwart over twaalf tegen FC Utrecht. Toen dacht ik: over een week ben ik in Nederland, laat ik maar vast een beetje aan die jetlag gaan werken. Toen ben ik al om kwart over zes in de ochtend gaan kijken. Dus eigenlijk zie ik Ajax bijna altijd live."

Keizer Blind

En doorgaans is het dan genieten geblazen, voor zowel de fan De Boer als voor de trainer De Boer. De wedstrijd tegen FC Utrecht was wat dat betreft exemplarisch. "Ik was aan het appen met iemand en die zei: Utrecht is helemaal niks. Ja, zei ik, omdat Ajax zo goed is! Utrecht had best wel een goed plan, vond ik, maar doordat Ajax zo goed was, kwam dat helemaal niet tot z'n recht."

Pro Shots
Ajax-verdediger Daley Blind

"Je ziet zo veel vertrouwen binnen de ploeg. Daley Blind bijvoorbeeld, speelt echt als een keizer achterin. Dat vind ik hartstikke mooi. Ik heb als trainer nog met hem mogen werken, maar je ziet dat hij zich nog steeds aan het ontwikkelen is."

Beste plek

Ajax domineert de eredivisie en laat zich ook dit seizoen weer gelden in de Champions League, waarin het vanavond Lille treft.

De vraag rijst: is dat de hand ook van de trainer, Erik ten Hag dus, of ligt het toch vooral aan de kwaliteit van het spelersmateriaal? "Het gaat uiteindelijk om details waardoor een trainer een team laat functioneren zoals hij denkt dat het team moet functioneren", aldus De Boer.

De Boer: 'Ten Hag heeft het met name met Ziyech heel goed gedaan'

"Je moet je beste spelers op de beste plek neerzetten en het gevoel geven dat ze heel belangrijk zijn. En ik denk dat Ten Hag dat zeker heeft gedaan. Met name met Ziyech. Tadic is een net iets ander karakter. Maar Ziyech heeft in dat opzicht een heel positieve respons gegeven, vind ik."

Bekijk de vooruitblik met Ajax-doelman André Onana op het uitduel met Lille in de Champions League van vanavond:

Onana over succes Ajax in uitduels: 'Misschien voelen we ons dan vrijer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl