De Belgische prins Laurent heeft een ontmoeting georganiseerd tussen twee Libische diplomaten die allebei tegen Kadhafi zijn.

Volgens de krant La Libre Belgique vond de ontmoeting vorige week plaats in een Brussels hotel.

Afvallige diplomaten

De ene diplomaat was de nummer twee van de Libische ambassade in Brussel. Terwijl de ambassadeur tot nu toe trouw is gebleven aan Kadhafi, heeft de diplomaat met wie Laurent sprak openlijk afstand genomen van het regime.

De andere diplomaat die op de prinselijke uitnodiging inging, is de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij was één van de eerste diplomaten die Kadhafi afvielen.

Bebossingsproject

In La Libre Belgique werd aanvankelijk gespeculeerd dat Laurent de twee dissidente diplomaten wilde helpen in hun strijd tegen de Libische leider Kadhafi. Maar later is gebleken dat het om een geldkwestie ging.

De prins zou namelijk nog geld tegoed hebben van een bebossingsproject dat hij in samenwerking met een zoon van Kadhafi opzette.

Gek!

Hoe het ook zij, politici in België noemen het initiatief van de prins ongehoord. "Het is gek, gek, gek", reageert een Belgische diplomaat op de démarche.

De ontmoeting vond plaats op het moment dat Laurent al onder vuur lag vanwege zijn reis naar de voormalige Belgische kolonie Congo. De prins reisde op eigen initiatief naar het Afrikaanse land waarmee België de afgelopen jaren slechte diplomatieke banden heeft.

Leterme

Demissionair premier Leterme wil nu harde afspraken maken met Laurent over diens gedrag. Dat heeft hij vanmiddag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Belgische Kamer.

Leterme beloofde meteen dat hij de zaak laat onderzoeken en dat hij de prins morgen zal spreken over deze "zeer riskante en onverstandige ontmoeting".

Gaat de derde troonopvolger opnieuw over de schreef, dan kan hij financieel worden gekort.

STER reclame