Don McGahn in september 2018 AFP

Een voormalig adviseur van de Amerikaanse regering, Don McGahn, moet toch getuigen voor de parlementscommissie die onderzoek doet naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Dat heeft een rechter in Washington bepaald. De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen voor het impeachment-onderzoek tegen president Trump.

McGahn was een belangrijke getuige voor speciaal aanklager Robert Mueller, die ook onderzoek deed naar Russische beïnvloeding. Een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden wil McGahn zelf horen, maar president Trump zegt dat hoge regeringsfunctionarissen "absolute immuniteit" genieten als het gaat om zaken die verband houden met hun werk. Dat betekent dat ze ook niet hoeven te komen, zo wordt geargumenteerd.

'Geen koning'

De rechter is het daar niet mee eens. Ook naaste medewerkers van de president kunnen volgens haar een dagvaarding van het Congres niet negeren. "Presidents are not kings", staat ook in het vonnis.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat McGahn vertegenwoordigde in het proces, gaat in beroep.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor het afzettingsonderzoek in het Amerikaanse Congres, zegt onze correspondent:

In het impeachment-onderzoek gaat het om de vraag of president Trump zijn Oekraïense collega Zelensky onder druk heeft gezet om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Om de druk op te voeren zou Trump militaire hulp aan Oekraïne hebben bevroren.

STER reclame