NOS Nieuws

Kunstdetective over roof Dresden: 'Goede beveiliging is juist uitdaging'

Gouden en zilveren juwelen, smaragden en robijnen zijn bij een grote kunstroof buitgemaakt uit het historisch museum Grünes Gewölbe in het Duitse Dresden. Ondanks de beveiliging van de omvangrijke collectie zijn de dieven toch binnengedrongen. "Het gaat hier echt om topcriminelen", vertelde kunstdetective Arthur Brand bij Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Het museum had een grote collectie eeuwenoude voorwerpen. "Het was een echte schatkamer met voorwerpen uit de 18e eeuw die destijds in Duitsland werden gemaakt", zegt Brand. "De buit is dan ook vrij groot."

Afgelopen nacht braken onbekenden in in het museum in de Duitse deelstaat Saksen. Vermoedelijk hebben zij eerst een stroomkastje in brand gestoken, waarna de straatverlichting uitviel en mogelijk ook een deel van de beveiliging van het museum. De inbrekers gingen via het raam naar binnen. Op beveiligingsbeelden zijn ten minste twee daders te zien, die nog voortvluchtig zijn.

De politie heeft bewakingsbeelden van de kunstroof vrijgegeven:

Duitse politie geeft bewakingsbeelden vrij van kunstroof Dresden

De collectie was volgens het museum goed beveiligd. "Maar voor sommige professionele dieven is het juist een uitdaging als de beveiliging goed is", vertelt Brand. "Ze zijn het museum binnengeslopen en gevlucht vlak voordat de politie kwam."

Volgens Brand proberen kunstdieven in veel gevallen de buit te verkopen. "Maar dat gaat hier niet. Niemand wil dit aanraken of kopen. In dit geval zullen de dieven het goud en zilver waarschijnlijk omsmelten, en de robijnen en smaragden verkopen."

De kunstdetective denkt dat de politie snel moet zijn, willen ze de collectie nog kunnen redden. "In bepaalde andere zaken werden de dieven uiteindelijk ook gepakt, maar waren de voorwerpen al verdwenen in de smeltoven. Het zou in en in triest zijn als we de collectie niet meer zouden terugzien. Echt pijnlijk."

In het verleden brachten prinses Beatrix en bondskanselier Angela Merkel een bezoek aan het Grünes Gewölbe:

  • ANP
    In 2011 bezocht Beatrix het Grünes Gewölbe
  • Reuters
    Angela Merkel bij de gestolen collectie in 2006

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl