NOS Nieuws

Excuses van Spaanse modehuis Loewe na 'concentratiekamp-ontwerp'

Het Spaanse modehuis Loewe heeft na veel ophef excuses aangeboden voor één van hun ontwerpen. Halverwege november lanceerde het modemerk een zwart-wit-gestreept pak, dat veel mensen doet denken aan een concentratiekampuniform.

"Het was absoluut nooit onze bedoeling en we willen ons verontschuldigen bij iedereen die misschien denkt dat we ongevoelig zijn voor de herinneringen", reageert het bedrijf via Instagram.

'Griezelig verontrustend'

"Dit is zo beledigend", "respectloos" en "niet oké op zoveel manieren", waren de verontwaardigde reacties op sociale media. Maar het modemerk reageerde in eerste instantie nergens op en haalde negatieve reacties offline.

Diet Prada, het account waarop dagelijks grote modeketens en designers aan de digitale schandpaal worden genageld bij kopieën of opmerkelijke designs, plaatste daarom een foto van het ontwerp op Instagram:

"De specifieke verhouding van de strepen, de snit en het borstzakje van het ontwerp ter waarde van 1840 dollar zijn griezelig verontrustend", staat er bij de afbeelding.

Loewe heeft gisteren via Instagram Stories excuses aangeboden. "Het werd ons onder de aandacht gebracht dat een van de looks uit de collectie rond William de Morgan verkeerd kon worden geïnterpreteerd als een verwijzing naar een van de meest afschuwelijke momenten uit onze geschiedenis." Het ontwerp is nu uit de rekken gehaald.

Vijf jaar geleden gebeurde bij de Spaanse modeketen Zara iets soortgelijks toen ze een kindershirt met een grote gele ster op de borst lanceerden. Volgens een woordvoerster was dat shirt gebaseerd op de sheriff uit het Wilde Westen. De modeketen haalde het shirt daarna uit de webshop.

Ook de 'slavensandalen' die de Zara online aanbood werden offline gehaald. De H&M kwam in opspraak toen ze een zwart jongetje lieten poseren in een apentrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl