NOS NieuwsAangepast

Twee amateurvoetbalwedstrijden getroffen door 'Zwarte Piet'-incident

Twee wedstrijden in het amateurvoetbal zijn vandaag getroffen door een racistisch incident. Bij een wedstrijd in Emmen tussen de hoofdklasse-amateurs van VV Emmen en JOS Watergraafsmeer uit Amsterdam riep een toeschouwer 'Zwarte Piet' naar een donkere speler van de club uit Amsterdam, bij een duel in Arnhem tussen Eldenia en Sporting '70 uit Utrecht in de derde klasse D werd een zwarte speler van de club uit Utrecht uitgemaakt voor roetveegpiet.

Dat bevestigen de clubs in kwestie na berichten van het AD Utrechts Nieuwsblad en het Dagblad van het Noorden. De clubs uit Emmen en Arnhem hebben direct excuses aangeboden.

De wedstrijd in Emmen werd voor een kwartier onderbroken, die in Arnhem werd kort voor tijd afgefloten.

Incident in Emmen

Bij het incident in Emmen werd volgens JOS-trainer Cor ten Bosch bij de stand van 1-1 hoorbaar 'Zwarte Piet' geroepen naar aanvoerder en verdediger Richmond Bossman.

Volgens Ten Bosch werd de scheidsrechter erop gewezen, maar deed deze er eerst niets aan, waarop de aanvoerder en een aantal andere donkere spelers van JOS op de vermoedelijke 'Zwarte Piet-roeper' afgingen. "Ik heb wat donkere jongens lopen, die gingen vrij hevig geëmotioneerd naar de plek des onheils. Het liep gelukkig niet helemaal uit de hand."

De wedstrijd werd vanwege het tumult voor een kwartier door de scheidsrechter stilgelegd. "Dan zie je de impact pas van zoiets, wat dat uithaalt bij zulke jongens", zegt de trainer. "Met tranen in de ogen en de kop naar beneden. Dat is pittig. Het is heel wrang als een of andere idioot uit frustratie zoiets gaat roepen. Zeker in deze situatie, dan ben je stapelgek."

Excuses van VV Emmen

Voorzitter Peter Bouws van VV Emmen maakte tijdens de onderbreking en na de wedstrijd direct excuses bij JOS en bij de verdediger. "De man die het riep had binnen een seconde spijt, er was een en al tumult, wat getrek over en weer. Dat hebben we gelukkig kunnen sussen."

Bouws heeft de man die "Zwarte Piet" schreeuwde direct van het complex verwijderd. "Wij zijn ook een multiculturele vereniging, dit had nooit mogen gebeuren. Maar toen was het kwaad al geschied." De club is van plan met een statement te komen, en komt daar morgen op terug. Trainer Ten Bosch van JOS is tevreden over de excuses van de club uit Emmen.

Roetveegpiet

Bij het duel tussen het Utrechtse Sporting '70 en het Arnhemse Eldenia in de derde klasse D werd een donkere speler van Sporting'70 kort voor het einde bij een stand van 0-0 uitgemaakt voor roetveegpiet, zegt bestuurslid Wim Hendriks van Eldenia. "De scheidsrechter hoorde het, greep in en sprak de toeschouwer aan", zegt Hendriks. Zijn club heeft onmiddellijk excuses gemaakt.

Voorzitter Willem Muilenburg van de club uit Utrecht is emotioneel over het incident. Hij hoorde het woord 'roetveegpiet' niet. "Op VoetbalTV is het terug te horen, maar ik wil het niet terughoren. Het feit is dat de scheidsrechter ook hoorde wat er gezegd was en volledig uit zijn plaat ging naar de supporter. Hij gaf aan dat het direct einde wedstrijd was."

Een goed besluit, vindt Muilenburg. "Ik was er helemaal klaar mee. Dat je je zó uit, en zeker in dit weekend. Wat een ramp." Of er aangifte volgt, is nog niet te zeggen. Muilenburg laat dat aan de speler in kwestie, die volgens hem weinig meekreeg van het incident. "Hij zei dat hij vaker zo wordt bejegend en dat hij eraan gewend is. Dat doet pijn."

Toeschouwer op het matje

De Arnhemse club gaat maatregelen nemen tegen de toeschouwer. "Hij is meteen vertrokken, maar we weten natuurlijk wel wie het is", zegt bestuurslid Hendriks. "Morgenavond komen we als bestuur bij elkaar, en de desbetreffende persoon hebben we dinsdag uitgenodigd. Dit tolereren we niet, we keuren dit af en het is een dieptepunt voor onze vereniging."

De voorzitter van Sporting '70 zegt erover: "Het kan iedereen overkomen. Er hoeft maar één gek langs de kant te staan die zijn woorden niet onder controle heeft. Daarom moeten we zo hard optreden en zo alert zijn." Zowel de club uit Utrecht als de club uit Arnhem gaat het incident melden bij de KNVB.

Dit weekend is in het Nederlandse voetbal een minuut stilte gehouden tegen racisme, naar aanleiding van racistische uitlatingen tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior van vorige week zondag. Toen werd de donkere speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl