Bruma, een van de duurste aankopen ooit van PSV
NOS Voetbal

De prestaties van PSV komen als een boemerang op het bord van John de Jong

De matige resultaten en het onzichtbare presteren van de aankopen van PSV hebben ervoor gezorgd dat naast trainer Mark van Bommel ook het functioneren van technisch manager John de Jong onder het vergrootglas komt te liggen.

Bruma, Timo Baumgartl, Ritsu Doan, Olivier Boscagli, Konstantinos Mitroglou, Ibrahim Afellay, Robbin Ruiter en Toni Lato kwamen afgelopen zomer (of eerder) naar Eindhoven, maar niemand van de nieuwelingen heeft PSV de afgelopen periode - bij afwezigheid van Steven Bergwijn en Donyell Malen - op moeilijke momenten bij de hand kunnen nemen.

En dat is op z'n minst opmerkelijk te noemen voor spelers die voor flinke bedragen van bijvoorbeeld 15 miljoen (Bruma), 10 miljoen (Baumgartl) en 7,5 miljoen euro (Doan) naar Eindhoven zijn gehaald.

Timo Baumgartl

"Het is een behoorlijk dramatisch rijtje", constateert NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen. "Afellay heeft niet gespeeld, Boscagli bijna niet, de dure Bruma is geen basisspeler, Baumgartl is een ordinaire centrale verdediger van wie er in Nederland genoeg rondlopen en van Doan en Mitroglou val ik ook nog niet van mijn stoel. PSV heeft zijn geld niet goed besteed."

De alternatieve invulling van de linksbackpositie, die door middenvelder Michal Sadílek als Bambi op ijs wordt ingevuld, is misschien het grootste hoofdpijndossier voor PSV. Op die plek blijken de gekochte Boscagli en gehuurde Lato door Van Bommel niet goed genoeg bevonden.

Grote tegenvallers

Wat betreft Lato is het voor PSV een prettige bijkomstigheid dat het de 22-jarige Spanjaard alleen heeft gehuurd, aangezien de Eindhovenaren aanvankelijk mondeling akkoord waren met Valencia over een definitieve overgang voor 5 miljoen euro.

"Goede linksbacks zijn goud waard, maar PSV wilde voor de invulling van die positie blijkbaar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten", stelt Vermeulen. "Dat is faliekant mislukt."

Ook achter het aantrekken van de peperdure Bruma staan veel vraagtekens. De Portugees maakt bij PSV, behoudens een goed begin, dezelfde indruk die hij vorig seizoen bij het Duitse RB Leipzig achterliet: leuk meedoen, maar nooit het verschil kunnen maken.

"Met Bruma lijkt PSV de plank behoorlijk te hebben misgeslagen", zegt Vermeulen. "Op basis van de cijfers had hij twee heel matige seizoenen bij Leipzig, en dat beeld laat hij vooralsnog ook in de eredivisie zien. Hij speelt gedateerd voetbal, puur op snelheid en met een matige voorzet. Waarom heeft PSV hem gehaald?"

Bij de tegenvallers van PSV op de transfermarkt kunnen ook Trent Sainsbury en Aziz Behich nog worden gevoegd. Het tweetal kwam in de zomer van 2018 op voorspraak van Van Bommel naar PSV, maar bleken miskopen en zijn inmiddels vertrokken.

De Jong vaart in 2018 blind op oordeel Van Bommel

De Australiërs bleken niet voor te komen op de scoutingslijsten van PSV, wat impliceert dat technisch manager De Jong destijds volledig op het oordeel van Van Bommel voer. Ergens begrijpelijk, aangezien de trainer Sainsbury en Behich nog kende van hun gezamenlijke WK-avontuur met de Socceroos.

"Dat gaat John de Jong geen tweede keer meer doen", zou voormalig technisch manager Marcel Brands van PSV hierover tegen Voetbal International zeggen.

Ibrahim Afellay en John de Jong

De naar Everton vertrokken Brands (2018) was vijf jaar de mentor van De Jong, die sinds 2013 als hoofdscout van PSV werkzaam was voordat hij technisch manager werd.

Het is onbekend in hoeverre Van Bommel de voorbije zomer zijn stempel heeft gedrukt op het transferbeleid bij PSV, al is er aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat hij ook hier zijn mening zal hebben gegeven.

Tijdens de uitzending van Studio Voetbal op 10 november de teleurstellende aankopen van PSV tegen het licht gehouden:

'De aankopen van PSV zakken ver weg zodra Malen en Bergwijn afwezig zijn'

"De Jong moest in Eindhoven natuurlijk wel in grote schoenen treden", meent Vermeulen. "Onder zijn voorganger Brands werd er vaak goed ingekocht en was de balans goed. PSV heeft in De Jong, een intelligente en integere jongen, altijd de kroonprins gezien. Nu is hij eindverantwoordelijk en moet hij leveren. Maar zijn tussenrapport is slecht."

De Jong moet fouten repareren

Komt het dan nog wel goed met De Jong? "Het is een jongen van de club, dus die gooi je er niet zomaar uit", stelt de NOS-commentator. "Hij heeft meer krediet, meer reservetijd, maar die is natuurlijk niet onuitputtelijk."

In de winterstop zal De Jong zijn fouten moeten repareren, meent Vermeulen. "Daarbij gaat het vooral om de linksbackpositie. Vervolgens wordt de komende zomer natuurlijk uitermate interessant. De kans is groot dat Bergwijn vertrekt, en Malen misschien ook al."

"Wil PSV de race met Ajax volhouden, dan zullen er grote transfersommen moeten worden binnengehaald. Geen 15 miljoen, maar 30 of 40. En er moet beter worden ingekocht dan deze zomer. Is het rond deze tijd volgend jaar opnieuw een onvoldoende, dan zal het geduld van PSV zijn opgeraakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl