Lange rijen in Hongkong
NOS NieuwsAangepast

Inwoners Hongkong melden zich massaal bij het stembureau

De opkomst bij de districtsverkiezingen in Hongkong is spectaculair hoog. Aan het begin van de middag hadden al meer inwoners gestemd dan het eindcijfer van vier jaar geleden. Inmiddels hebben zo'n 2,5 miljoen mensen gestemd, wat neerkomt een opkomstpercentage op 60. De cijfers zijn ongekend voor districtsverkiezingen.

Het is de eerste keer dat de inwoners van de stad naar de stembus mogen sinds er in maart hevige protesten uitbraken tegen de invloed van China.

Kiezers staan in rijen te wachten om hun stem uit te kunnen brengen:

Inwoners Hongkong massaal naar de stembus

Sommige wachtende kiezers zeiden vroeg te willen stemmen vanwege de verwachte drukte. Anderen vreesden dat stemmen later op de dag niet meer mogelijk zal zijn: de autoriteiten hebben gezegd stembureaus te sluiten als er rellen ontstaan.

De betogers hebben juist opgeroepen vandaag geen onrust te veroorzaken. De actievoerders willen het democratisch proces niet verstoren, omdat de verkiezingen algemeen worden gezien als een referendum over de macht van Peking.

De geplaagde bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, bracht vanmorgen vroeg al haar stem uit. Ze zei dat de onrust van de afgelopen tijd de stembusgang moeilijker had gemaakt dan anders, maar dat ze een rustige dag verwachtte.

In de wijk waar het afgelopen week flink uit de hand liep, Tsim Sha Tsui, is ook op de verkiezingsdag nog druk campagne gevoerd. Vijf kandidaten dingen naar één zetel in de districtsraad. "Het is een gevoelig district", zegt een van de campagneleiders tegen correspondent Sjoerd den Daas. Hij wil niet dat zijn naam bekend wordt, omdat hij woont en werkt op het Chinese vasteland en bang is voor represailles voor zijn steun aan een van de democratische kandidaten.

"Het is belangrijk om een politiek signaal af te geven", zegt een van de stemmers bij een stembureau in Kowloon Park, hartje Hongkong. "Ook al betwijfel ik of het iets uitmaakt: toen er in juni meer dan een miljoen mensen de straat op gingen om te protesteren tegen de uitleveringswet, werd er ook niet geluisterd."

Pas maanden later, eind oktober, besloot de hoogste leider van Hongkong de wet definitief in te trekken. Andere stemmers zijn optimistischer, of houden zich liever afzijdig van de recente onlusten. "Ik kom hier om mijn favoriete kandidaat te steunen, zegt een oudere man. "Het gaat erom dat het districtsraadslid het beste voorheeft met de buurt."

Symbolische waarde

Er zijn 452 zetels te verdelen over 18 districten. Daarvoor zijn een recordaantal van 1104 kandidaten voor ingeschreven. Ook het aantal geregistreerde kiezers is een record: 4,1 miljoen.

De symbolische waarde van de verkiezingen is dit keer veel groter dan de beperkte macht die de districten hebben. De gemeentelijke organen worden meestal gedomineerd door pro-Pekingpartijen, maar de verwachting is dat deze keer de democraten misschien wel een meerderheid halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl