De actrices Nadège Beausson-Diagne (l) en Eva Darlan (m) en de broer van actrice Marie Trintignant, die in 2003 stierf na mishandeling door haar partner AFP

In Frankrijk hebben tienduizenden mensen meegelopen met protestmarsen tegen huiselijk geweld. Alleen al in Parijs deden bijna 50.000 mensen mee. Ze droegen borden met namen van slachtoffers.

Dit jaar zijn in Frankrijk tot dusver 137 vrouwen door hun partner of ex-partner omgebracht, 13 procent meer dan in heel 2018.

Bij de protesten liepen ook nabestaanden mee:

Tienduizenden de straat op in Parijs om te betogen tegen geweld tegen vrouwen

"We kunnen dit niet accepteren", zei een woordvoerder van de actiegroep #NousToutes die de demonstraties organiseerde. "De staat moet zijn werk doen en de veiligheid van alle vrouwen garanderen."

Zo moeten vrouwen in Frankrijk makkelijker aangifte kunnen doen en daders sneller worden aangepakt, zegt #NousToutes. Ook zou de politie beter moeten worden opgeleid. Nu worden meldingen vaak niet serieus genomen en als privéprobleem afgedaan.

In Frankrijk is huiselijk geweld in vergelijking met veel andere Europese landen een veel voorkomend probleem. In een EU-onderzoek uit 2014 zegt ruim een kwart van de Franse deelneemsters dat ze na hun vijftiende jaar door een partner zijn mishandeld of misbruikt.

Actieplan

President Macron heeft huiselijk geweld een schandvlek voor Frankrijk genoemd. Zijn regering komt maandag met een actieplan voor de bestrijding van huiselijk geweld.

STER reclame