De bivakmutsen die de politie bij de aanhoudingen vond
NOS NieuwsAangepast

Jongeren met messen, bivakmutsen opgepakt na berichten over plunderingen R'dam

De politie van Rotterdam heeft gisteravond zeven jongeren tussen de 11 en 22 jaar opgepakt bij preventief fouilleren. Een aantal had een bivakmuts bij zich en bij twee van hen werden messen gevonden. Twee hadden geen identiteitsbewijs bij zich en twee anderen weigerden mee te werken.

Agenten fouilleerden alles bij elkaar zeventig mensen preventief na berichten over mogelijke plunderingen van winkels in de stad.

De 22-jarige werd opgepakt nadat hij een fles op straat had gegooid. Een agent in burger sprak hem daarop aan, waarna de man een mes trok. Met een andere agent werd de man aangehouden. Hij zit nog vast, de andere zes zijn vrijgelaten. De jongste had geen mes bij zich, maar hij luisterde niet naar de politie.

De politieactie was op de Lijnbaan, waar heel veel winkels zitten, waaronder een vestiging van JD Sports. Die winkelketen is recent meerdere keren bestormd en geplunderd, ook in het buitenland. Een politiewoordvoerder zegt dat niet duidelijk of de jongeren het gisteravond ook op die winkel hadden gemunt.

Vorige week werden elf jongeren opgepakt na geruchten over een bestorming van de Bijenkorf. Vrijdagmiddag werd al een 15-jarige jongen opgepakt. Hij werd verdacht voor opruiing, maar bleek niet de verdachte die de politie zoekt.

In Rotterdam en omgeving zijn de afgelopen maanden meerdere steekincidenten geweest waar hele jonge jongens bij betrokken waren. NOS Stories sprak in Rotterdam-Zuid met onderzoekers, politie, scholen, jongerenwerkers en de jongeren zelf:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl