Ahmad Mendes Moreira voor het duel met FC Volendam Pro Shots

Een week na het veelbesproken incident waarbij Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch, heeft zijn ploeg Excelsior thuis met 2-1 verloren van FC Volendam.

In de eerste minuut van het duel in Kralingen werd, zoals dit weekend bij alle duels in het Nederlandse profvoetbal, letterlijk stilgestaan bij het racisme-incident. Mendes Moreira ontving in de 18de minuut (een verwijzing naar zijn rugnummer) bovendien een extra steunbetuiging van de supporters.

FC Den Bosch, dat speelde in speciale tenues met daarop een statement tegen racisme, won wel. Almere City werd in Flevoland met 2-0 verslagen.

Spelers Excelsior en Volendam leggen spel stil tegen racisme Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Excelsior-aanvoerder Luigi Bruins was teleurgesteld over de nederlaag, al waren de omstandigheden verre van ideaal. "Het was een moeilijke week. Niet alleen voor ons, voor heel Nederland. Volgens mij is Excelsior voor het eerst wereldnieuws geweest."

En dat gold natuurlijk nog het meest voor Ahmad Mendes Moreira zelf. De aanvaller begon gewoon aan de wedstrijd, maar werd na een helft gewisseld. "Ahmad zat er niet lekker in", zag ook Bruins. "Het is moeilijk te zeggen of hij er last van heeft gehad. Afgaande op de trainingen was niet echt te merken dat hij ergens mee zat. Maar ik begrijp wel dat hij even niet meer met de pers wil praten. Voor ons was het zondagmiddag hectisch, maar voor hem is de rest van de week nog hectischer geweest. Iedereen wilde wat van hem."

Vandaag nam de eerste divisie duidelijk stelling door in de eerste minuut niet te spelen. Het stadion van Excelsior kleurde bovendien in de 18de minuut rood als statement tegen racisme.

Heeft dat zin? Bruins weet het niet. "Ik kan moeilijk op de tribune gaan zitten en tegen iedereen gaan zeggen wat hij wel of niet mag zeggen. Ik denk niet dat je dit door statements eruit krijgt. Dat gaat misschien nog wel jaren en jaren duren. En dan nog zul je mensen houden die andere gedachten hebben over racisme."

De spelers en supporters van FC Den Bosch maken een gebaar tegen racisme in het duel met Almere City Pro Shots

FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven omschreef de overwinning van zijn ploeg bij Almere City als "een ontlading na een heel zware week". De coach haalde zich het nodige op de hals door met een onhandige interview na het duel met Excelsior geen afstand te nemen van de racistische uitlatingen vanuit de aanhang van zijn club.

Geschrokken van de gebeurtenissen zijn eigen woorden heeft hij moeten praten als brugman en ging hij op bezoek bij Mendes Moreira. Maar ook moest hij enkele nachten buitenshuis slapen vanwege bedreigingen aan zijn adres.

Van dader naar slachtoffer gaat hem desondanks te ver. "Dat niet nee. Er is wel heel veel op me afgekomen, terwijl ik het zo nooit bedoeld had. Het lijkt me duidelijk dat voetbal niet op één stond deze week. "

Cambuur blijft koploper

Aan kop van de eerste divisie veranderde niet veel. Koploper SC Cambuur boekte een 3-0 zege bij FC Eindhoven Pas na rust leidde het Friese overwicht tot succes. Calvin Mac-Intosch kopte raak uit een vrije trap van Mees Hoedemakers, Robert Mühren scoorde op aangeven van Issa Kallon en Mitchel Paulissen tekende met een prachtig schot voor 3-0.

Nummer twee De Graafschap won thuis met 4-1 van Jong PSV. Na de 0-1 van Amar Catic, die intikte na doelman Hidde Jurjus te hebben omspeeld, kopten Daryl van Mieghem en Ted van de Pavert de 2-1 ruststand op het bord. Na rust trof Mohamed Hamdaoui doel met een bekeken schot en Stef Nijland na een mooie aanval.

Uitslagen speelronde 16 in de Keuken Kampioen Divisie

FC Dordrecht - Telstar 2-3
Go Ahead Eagles - Roda JC 1-1
MVV Maastricht - TOP Oss 4-0
NAC Breda - Jong Ajax 1-2
FC Eindhoven - SC Cambuur 0-3
Helmond Sport - NEC 1-2
Excelsior - FC Volendam 1-2
De Graafschap - Jong PSV 4-1
Jong FC Utrecht - Jong AZ 2-1
Almere City FC - FC Den Bosch 0-2

NAC Breda leed zijn vierde nederlaag in de laatste vijf competitieduels. In eigen stadion ging het met 2-1 onderuit tegen Jong Ajax.

Jong Ajax van trainer Mitchell van der Gaag, vorig jaar nog werkzaam als trainer van NAC, kwam op slag van rust op 1-1 door een knappe goal van Noa Lang, die vanuit een moeilijke hoek raak schoot. Daarmee wiste hij de openingstreffer van Mounir El Allouchi uit.

Invaller Brian Brobbey, die te geblesseerd was om mee te reizen naar het WK onder 17 in Brazilië, zorgde vijf minuten voor tijd met zijn eerste treffer dit seizoen voor Jong Ajax voor de zege.

Stand bovenin Keuken Kampioen Divisie

Gesp-pnt Doelsaldo
1. SC Cambuur 16-36 38-10
2. De Graafschap 15-33 32-9
3. Jong Ajax 15-29 43-23
4. FC Volendam 16-27 23-24
5. Go Ahead Eagles 16-26 28-21
6. Excelsior 16-25 32-31
7. NAC Breda 15-24 22-16

In de strijd om de tweede periode leek NEC averij op te lopen bij Helmond Sport. Tom van de Looi schonk de Nijmeegse ploeg in 91ste minuut toch nog de zege (2-1), waardoor NEC koploper blijft in de tweede periode.

Stand tweede periode

Gesp-pnt Doelsaldo
1. NEC 6-16 10-1
2. FC Volendam 7-16 12-9
3. SC Cambuur 7-15 14-4
4. De Graafschap 6-14 15-5

STER reclame