Tom van der Put / SQ Vision

De politie heeft in Dorst twee jongens van 15 aangehouden die eerder op de avond twee treinen zouden hebben beschoten. De jongens, een uit Dorst en een uit Breda, hadden balletjespistolen bij zich met metalen ballen. De politie kwam ze op het spoor op aanwijzing van een getuige.

Een van de beschoten treinen werd op station Breda stilgezet nadat vijf buitenruiten waren gesneuveld. Ook in Eindhoven kwam een trein aan met een kapotte ruit, zegt de politie. De inzittenden bleven ongedeerd omdat de binnenruiten van het dubbelglas niet sneuvelden.

De getroffen trein is op station Breda ontruimd:

Treinen waarschijnlijk beschoten

Een van de passagiers uit de trein doet bij Omroep Brabant zijn verhaal. De man zat op een meter afstand van een ruit die is geraakt. "Ik dacht dat iemand op een tafeltje in de trein sprong en dat die afbrak. Het was een hele scherpe knal." Iedereen bleef daarna kalm. ''Er was geen paniek. Bij de ruit zaten twee jongens, maar die bleven ook rustig. Maar achteraf ben ik toch wel geschrokken. Er had veel meer kunnen gebeuren."

De NS zegt dat de reizigers zijn opgevangen of overgestapt op een andere trein. NS-directeur Van Boxtel reageert verontwaardigd op de vernielingen: "Dit is echt bizar. Het gaat hier om de veiligheid van reizigers en collega's. We hebben de afgelopen tijd meerdere geweldsincidenten op het spoor gehad, maar dit tart elke verbeelding. Iemand moet dan echt zijn verstand kwijt zijn. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Het lijkt wel het wilde westen."

Hij complimenteerde later op de avond de politie en de getuige met de arrestatie van de jongens.

STER reclame