Jake Carpenter, de bedenker van de snowboard AFP

Hij was niet de eerste die bedacht dat het anders kon - in de jaren zestig had Sherman Poppen al eens twee ski's met elkaar verbonden -, maar Jack Burton Carpenter geldt als de grondlegger van het snowboarden. De Amerikaan is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden.

"Hij was de ziel van het snowboarden, degene die ons de sport heeft gegeven waar wij zo veel van houden", reageerde zijn bedrijf Burton Snowboards op de dood van de oprichter.

Driehonderd stuks

Carpenter begon zijn pionierswerk in 1977. De twintiger zegde zijn baan op en stortte zich in zijn schuur in Vermont op de ontwikkeling van de snowboard. Meer dan driehonderd exemplaren van de 'Burton Board' wist hij echter aanvankelijk niet te slijten.

De Amerikaan Shaun White in 2018 op weg naar olympisch goud op de halfpipe EPA

De als gevaarlijk beschouwde boards waren lange tijd ook niet welkom op veel ski-pistes, maar langzaam maar zeker won de nieuwe tak van wintersport aan populariteit. Totdat het snowboarden in 1998 zelfs voor het eerst te bewonderen was op de Olympische Spelen.

De snowboard is vandaag de dag niet meer weg te denken van de sneeuwhellingen. De Burton, uitgegroeid tot het veruit bekendste merk, is zo ingeburgerd dat velen niet eens meer beseffen dat de naam verwijst naar de uitvinder.

Fysieke malheur

Het afgelopen decennium werd Carpenter herhaaldelijk getroffen door fysieke malheur. In 2011 werd teelbalkanker bij hem geconstateerd, maar intensieve behandeling leidde tot het gewenste resultaat. In 2015 was hij enkele weken verlamd door het Miller Fisher-syndroom, een zeldzame aandoening van het zenuwstelsel. Maar ook daarvan herstelde hij.

Twee weken geleden volgde een volgende onheilstijding: de kanker was teruggekeerd, liet Carpenter het personeel van zijn bedrijf per e-mail weten. Hij ging de strijd met de ziekte aan, voegde hij eraan toe. Tevergeefs, zo bleek deze week. Zijn lichaam was niet opgewassen tegen de complicaties die zich voordeden.

Donna Carpenter, zijn vrouw en sinds 2015 de baas van Burton Snowboards, moedigde de werknemers van het bedrijf aan om de vrijdag door te brengen zoals de oprichter het zelf het liefst zou hebben gedaan: snowboardend. "Het is de openingsdag in Stowe (een skigebied bij Vermont, red.), dus overweeg om samen een paar keer de berg af te gaan, ter ere van Jake."

STER reclame