Di Prima en Radebe tijdens hun dans BBC

Bijna 200 mensen hebben bij de BBC geklaagd omdat het programma Strictly Come Dancing een ballroomdans uitzond van twee mannen. Niet eerder in de 17 jaar dat het populaire tv-programma bestaat, werd een danspaar gevormd door twee mensen van hetzelfde geslacht.

In de uitzending van 3 november dansten de professionele dansers Johannes Radebe en Graziano di Prima samen op een nummer van zangeres Emili Sandé. Dit leidde tot positieve reacties, maar dus ook tot ongenoegen. Klagers noemden de dans onder meer beledigend en zeiden het programma te boycotten zolang er mensen van hetzelfde geslacht met elkaar dansten.

De homoseksuele danser Radebe vertelde Hello! Magazine dat hij zich voor het eerst van zijn leven geaccepteerd voelde toen hij de dans opvoerde. Volgens zijn danspartner Di Prima, zelf heteroseksueel, "zeggen de klachten veel over de mensen in het land".

In antwoord op de klachten verklaarde de BBC dat Strictly Come Dancing een show is die niemand uitsluit. De omroep is er trots op de dans tussen Johannes en Graziano mogelijk te hebben gemaakt. "Zij zijn in de eerste plaats professionele dansers. Hun geslacht heeft geen invloed op hun kunde", aldus de BBC.

Ook liet de omroep weten er in de toekomst voor open te staan bekende sterren en professionele dansers van hetzelfde geslacht te laten optreden.

Homostel geweigerd

De BBC kreeg in 2015 bijna 200 klachten binnen toen bekend werd dat de programmamakers een homokoppel hadden geweigerd, met als argument dat Strictly een familieshow is. Later liet de omroep weten dat te betreuren: "Het programma is voor iedere familie. Hoe die is samengesteld, maakt niet uit."

STER reclame