Minister Hoekstra van Financiën ANP

De Nederlandse staat heeft zijn aandelen in de Saudische bank SABB voor 523 miljoen euro verkocht. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. De aandelen waren een bijvangst van de nationalisatie van Fortis en ABN Amro.

Na aftrek van alle bijkomende kosten, waaronder een schikking met SABB, blijft er 411 miljoen euro voor de staatskas over. Maar dat is niet genoeg om de oorspronkelijke kapitaaluitgaven van ruim 2,6 miljard euro terug te verdienen.

Nationalisatie in 2008

De Nederlandse overheid greep in 2008 in bij Fortis, dat een jaar eerder met Royal Bank of Scotland en Banco Santander (samen RFS Holdings), ABN Amro had overgenomen. De staat nam daarmee ook het belang van Fortis in een Saudische bank over, toen de Saudi Hollandi Bank.

Er blijft nu, alles bij elkaar, een verlies van meer dan 2 miljard euro over, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Terugblik op nationalisatie van ABN Amro

Nederland wilde vanaf het begin het belang verkopen, maar het lukte de staat niet. Totdat de bank vorig jaar fuseerde met de Saudi British Bank (SABB) en Nederland aandelen kon gaan verkopen. Een deel van de aandelen is toen verhandeld via de Saudische beurs. Een ander deel is onderhands verkocht, staat in de brief. "De transactie wordt deze week afgerond", schrijft Hoekstra in zijn brief. De naam van de koper is niet bekend.

In totaal heeft Nederland deze week alle 75 miljoen aandelen SABB verkocht. "Hiermee is de bijzondere situatie beëindigd waarbij de Nederlandse staat een belang had in een Saudische bank", aldus Wopke Hoekstra.

'Geen politieke motieven'

Volgens een woordvoerder spelen er geen politieke motieven om van dit Saudische aandelenpakket af te willen. Het belang in de Saudische bank was volgens haar een onontkoombare bijvangst van de nationaliseringsoperatie door de staat.

STER reclame