Het Leids Universitair Medisch Centrum ANP
NOS Nieuws Binnenland

Nederlandse tropenarts loopt lassavirus op in Sierra Leone

Een Nederlandse tropenarts is in Sierra Leone besmet geraakt met het lassavirus. De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht. Het is niet bekend voor welke hulporganisatie de arts werkte.

De patiënt wordt in strikte isolatie behandeld in het Leids Universitair Medisch Centrum en er wordt gekeken met wie hij of zij contact heeft gehad, om eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen. Het ziekenhuis in Leiden heeft speciale isolatiekamers en protocollen voor dit soort gevallen en benadrukt dat andere patiënten of bezoekers geen gevaar lopen.

Knaagdieren

Lassakoorts wordt veroorzaakt door het lassavirus, dat door knaagdieren wordt verspreid. Het virus komt vooral in West-Afrika voor. De naam komt van de plaats Lassa in Nigeria, waar de ziekte in 1969 werd ontdekt. De ziekte is goed te behandelen als patiënten snel antivirale middelen toegediend krijgen.

Lassakoorts komt in Nederland heel zelden voor. De afgelopen veertig jaar is de ziekte slechts twee keer vastgesteld, de laatste keer in 2000. Het ging toen om een ernstig zieke man die kort daarvoor in Sierra Leone werkzaam was als chirurg.

STER reclame