NOS Nieuws

Wekdienst 20/11: landelijke ziekenhuisstaking en zitting in zaak Nicky Verstappen

Goedemorgen! Vandaag is er een landelijke ziekenhuisstaking: tientallen ziekenhuizen zijn gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Het is de grootste actie van ziekenhuispersoneel ooit in Nederland. En in de rechtbank in Maastricht wordt een zitting gehouden in de zaak Nicky Verstappen, waar onder meer wordt bepaald wat de stand van zaken is in het onderzoek en of verdachte Jos B. nog blijft vastzitten.

Eerst het weer: vandaag is er plaatselijk mist en gladheid mogelijk. Tot zeker 08.00 uur vanmorgen geldt daarom code geel voor het hele land, behalve op de Wadden. Verder is het weerbeeld over het algemeen vrij grijs. Hier en daar komt de zon in de middag tevoorschijn. Het wordt tussen de 4 en 6 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Tientallen ziekenhuizen en poliklinieken zijn gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Het ziekenhuispersoneel voert actie voor een betere cao. Ze willen meer geld en vinden de werkdruk op dit moment te hoog. Meer over de actie lees je hier.
  • In de rechtbank in Maastricht vindt de regiezitting plaats in de zaak Nicky Verstappen. De 11-jarige Nicky verdween in de zomer van 1998 van een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Hij werd anderhalve dag later dood in de buurt van het kamp gevonden. De zitting van vandaag gaat onder meer over de stand van zaken van het onderzoek. Ook wordt bepaald of verdachte Jos B. nog vast blijft zitten.
  • In Den Haag presenteert het Landbouw Collectief - bestaande uit boerenbelangenorganisaties en boerenprotestgroepen - een plan om minder stikstof uit te stoten. De afgelopen maanden stonden in het teken van boerenprotesten door het hele land. Veel boeren zijn boos over de nieuwe stikstofmaatregelen.

Wat heb je gemist?

Tweede Kamerleden maken zich nog altijd zorgen over het ministerie van Justitie en Veiligheid, blijkt uit een rondgang van de NOS. Een onderzoekscommissie naar de bonnetjesaffaire, over een schikking met een crimineel, concludeerde in 2016 dat de cultuur op het ministerie niet deugt. Volgens veel Kamerleden is dat nog altijd zo. Ze wijzen op nieuwe affaires als het aftreden van staatssecretaris Harbers vanwege verzwegen asielcijfers.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In München gaan vandaag omstreden spullen van nazi-kopstukken onder de hamer. Zo worden er onder meer een hoge hoed van Hitler, een sigarendoos van Hermann Göring en een cocktailjurk van Hitlers vrouw Eva Braun geveild. De Joodse gemeenschap heeft veel kritiek op de veiling, maar het veilinghuis is niet van plan de verkoop af te blazen. Volgens de eigenaar worden potentiële kopers gescreend om te voorkomen dat de nazi-spullen in verkeerde handen vallen.

De hoge hoed van Hitler

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl