NOS Nieuws

Kamerleden nog altijd bezorgd over situatie op ministerie van Justitie

Kamerleden maken zich nog steeds zorgen over het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na de bonnetjesaffaire, het aftreden van drie bewindslieden onder het vorige kabinet en de harde conclusies van een onderzoekscommissie over de cultuur op het ministerie werd bij het aantreden van dit kabinet beterschap beloofd.

Kamerleden zeggen daar alleen te weinig van te zien, blijkt uit een rondgang van de NOS. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen zeggen ze verder met zorgen naar de toekomst van het departement te kijken.

'Kant noch wal'

D66-Kamerlid Groothuizen twijfelt er niet aan dat de meeste mensen die op het ministerie werken "heel hard hun best doen". Wel zijn er volgens hem nog te veel incidenten.

Als voorbeelden noemt hij het aftreden van staatssecretaris Harbers vanwege verzwegen asielcijfers en de mogelijke bemoeienis van het ministerie met de rechtszaak tegen Geert Wilders. Groothuizen heeft daarom nog steeds de indruk dat "onwelgevallige informatie" niet altijd naar buiten komt.

Ook maakt het Kamerlid mee dat hij "niet kloppende antwoorden" op vragen krijgt. Groothuizen: "Ik kom zelf uit de praktijk en weet hoe het gaat in het strafrecht. Maar soms raken de antwoorden kant noch wal."

Het Kamerlid komt bovendien veel rapporten van externe bureau's tegen en vraagt zich daarom af of kennis en ervaring "wel voldoende zijn geborgd" bij het departement.

Storend

Ook VVD-Kamerlid Yesilgöz vindt de communicatie met het departement soms storend. Yesilgöz: "Op veel vragen die je als Kamerlid stelt, komen geen heldere antwoorden. Dat maakt mijn werk ingewikkeld."

PVV-Kamerlid Markuszower noemt het ministerie van binnen "verrot". Volgens hem schuiven ministers "zaken onder het tapijt" en vervolgen ze met Wilders een oppositieleider. "Ze zijn te veel bezig met oneerlijk zijn tegen elkaar, tegen de Kamer en tegen Nederland. Dit ministerie maakt Nederland niet veiliger", aldus Markuszower.

'Dom bezig'

De Kamerleden hebben ook kritiek op de achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND).

CDA-Kamerlid Van Toorenburg zegt dat het bij de dienst "piept en kraakt": "Men is niet vanaf dag één bezig geweest met het invullen van de vacatures om die achterstanden weg te werken. We geven nog veel te veel geld uit aan mensen die uiteindelijk geen status krijgen. Hoe dom ben je dan bezig?"

Staatssecretaris Broekers-Knol kondigde een nieuw onderzoek aan naar de IND. Kamerleden vinden dat onderzoek "onnodig", omdat al duidelijk is wat er mis is.

"Ondertussen betalen de mensen die wél recht hebben op een verblijfsvergunning de prijs", zegt Van Toorenburg. Ze krijgen niet tijdig inburgeringscursussen en moeten nodeloos lang wachten op voorzieningen".

VVD-Kamerlid Becker vindt dat het kabinet meer met andere landen moet samenwerken om mensen terug te sturen. "Daarover kun je deals sluiten met landen als Marokko of Algerije. Ontwikkelingsgeld of het verstrekken van visa moeten daarbij in de onderhandelingen betrokken worden".

Bezuinigingen

Positief noemen Kamerleden van onder meer VVD en CDA dat het kabinet meer geld uittrekt om te investeren in politie, advocatuur en de asielketen. Daar werd onder vorige kabinetten flink op bezuinigd. Hoewel D66-Kamerlid Groothuizen benadrukt dat met de huidige investeringen de problemen nog niet zijn opgelost.

VVD-Kamerlid Yesilgöz pleit voor een noodwet, zodat het in de strijd tegen de zware criminaliteit mogelijk wordt om "veel verder te gaan" als het gaat om het delen van informatie. Yesilgöz: "Die noodwet moet echt snel komen. We moeten de grote jongens en drugsbaronnen veel harder aanpakken."

Beluister hier de uitzending van Met het Oog op Morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl