NOS Nieuws

Johnson kan opgelucht ademhalen na eerste debat met Corbyn

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Het eerste tv-debat tussen Boris Johnson en Jeremy Corbyn heeft geen duidelijke winnaar opgeleverd. De twee politieke leiders van de Conservatieven en Labour in het Verenigd Koninkrijk namen het bij de commerciële zender ITV voor het eerst deze campagne live tegen elkaar op. Maar geen van de kanshebbers op het premierschap steeg ver boven de ander uit.

Voor Johnson was het zaak om zo min mogelijk fouten te maken, terwijl Corbyn er juist alles aan moest doen om punten te scoren. Corbyn staat ruim achter in de peilingen en dus was het zaak om Johnson zoveel mogelijk met de rug tegen de muur te zetten. Maar het viel op dat Corbyn zelden de frontale aanval zocht met de premier. Corbyn bleef beschaafder en kalmer dan zijn opponent. Alleen maakte hij daarmee niet de verpletterende indruk die hij nodig heeft om het gat met de Conservatieven iets te dichten.

Brexit, brexit, brexit

Johnson daarentegen probeerde het debat veel meer op een bokswedstrijd te laten lijken. En viel Corbyn voortdurend aan op zijn grootste achilleshiel: zijn brexit-standpunt.

Of het nu over de gezondheidszorg ging, het klimaat of de economie, Johnson draaide elk antwoord weer terug naar brexit:

Fragmenten uit eerste televisiedebat Corbyn en Johnson

Corbyn pleit weliswaar voor een nieuw referendum, maar de partijleider wil zich niet uitspreken of hij in zo'n referendum voor of tegen in de EU blijven is. En dat was waar de premier voortdurend op terugkwam. "Een man die daar geen antwoord op kan geven, is niet geschikt om premier van dit land te zijn", zei Johnson.

'Factcheck'?

Tegelijk kwam ook Johnsons zwakke plek bovendrijven: zijn integriteit. Op de vraag of hij vindt dat de waarheid belangrijk is, zei hij "Ja". Waarop het publiek in de tv-studio begon te lachen. Iemand uit het publiek riep: "Spreek dan de waarheid!" Ook een vraag over zijn persoonlijke integriteit ontweek hij volledig. Wederom draaide hij in zijn antwoord naar Labour en brexit, iets wat geen van de miljoenen tv-kijkers zal zijn ontgaan.

Wat op Twitter veel aandacht kreeg was dat het persaccount van de Conservatieve Partij tijdens het debat de naam had veranderd in "factcheckUK", waarmee het suggereerde dat het uitspraken van beide partijleiders op feiten controleerde. In de praktijk produceerde het Twitteraccount met bijna 75.000 volgers alleen maar anti-Corbyn berichten. Veel journalisten en officiële factcheck-kanalen spraken er schande van.

Een eerste peiling van opiniepeiler YouGov liet zien dat de Britse tv-kijker geen duidelijke winnaar kon aanwijzen. 51 procent vond Boris Johnson beter, 49% koos voor Jeremy Corbyn.

Live tv-debatten hebben altijd iets onvoorspelbaars en er zijn er genoeg in het verleden de boeken in gegaan als 'gamechanger'. Dat was dit debat zeker niet. En mede daarom zal vooral Johnson het meest opgelucht ademhalen. Met dit optreden zal Corbyn het gat naar de Conservatieven voorlopig nog niet dichten.

De Britten gaan over iets meer dan drie weken, op 12 december, naar de stembus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl