Een gedenkaltaar in Vietnam van een van de slachtoffers van het koelwagendrama EPA

De families van de 39 Vietnamese burgers die vorige maand dood werden aangetroffen in een koelwagen in Groot-Brittannië, moeten zelf betalen voor de repatriëring van de lichamen. De Vietnamese en Britse regeringen willen niet opdraaien voor de kosten.

Nabestaanden krijgen de optie om een lening af te sluiten bij de regering of om de kosten zelf te betalen. Volgens de BBC zijn meerdere families door de Vietnamese regering benaderd om toestemmingsformulieren voor de repatriëring te ondertekenen. In die formulieren moeten de nabestaanden beloven de kosten die de regering maakt terug te betalen.

Daarnaast moeten de families kiezen in welke vorm ze hun geliefden terug willen halen. Voor de repatriëring van een lichaam rekent de Vietnamese regering 66 miljoen dong (ruim 2500 euro). Als families ervoor kiezen om de slachtoffers eerst te laten cremeren kost de repatriëring ze 44 miljoen dong (ruim 1700 euro).

Hoge schulden

Veel families maken zich zorgen over waar ze het geld vandaan moeten halen. Sommige families zeiden eerder al dat ze voor de reis van hun familieleden tienduizenden euro's hadden betaald aan mensensmokkelaars. Daar moesten ze soms al leningen voor afsluiten waardoor ze hoge schulden hebben bij de bank.

Pham Ngoc Tuan, de broer van een van de slachtoffers, zei tegen de BBC: "We hebben al zo veel moeten lenen, ik weet niet of we nog wel meer kunnen lenen". Een andere nabestaande zei tegen Britse media dat de regering geen rente op de lening vraagt.

Inzamelingsactie

De 39 Vietnamese slachtoffers werden eind oktober dood aangetroffen in een koelwagen in het Engelse Gray. De slachtoffers zaten zeker tien uur opgesloten in de afgesloten ruimte waar ze geen adem konden halen. De temperatuur in de koelwagen daalde naar min 25 graden. Zowel in Groot-Brittannië als in Vietnam zijn mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Op de site GoFundMe is een inzamelingsactie opgezet voor de families.

STER reclame