NOS Nieuws

Eerste verkiezingsdebat in het VK: wat te verwachten?

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Het wordt de eerste grote confrontatie tussen Boris Johnson en Jeremy Corbyn deze verkiezingscampagne. Live op tv kruisen de belangrijkste Britse partijleiders vanavond een uur lang de degens in een debat bij de commerciële zender ITV.

Zulke debatten kunnen bepalend zijn in een campagne. Uitglijders, ongemakkelijke vragen; live-debatten zijn onvoorspelbaar. Zo waren de tv-optredens van Theresa May in de campagne van 2017 mede bepalend voor de daling in de peilingen de laatste weken voor de verkiezingen. Ze kwam over als een robot door voortdurend dezelfde oneliners op te dreunen. Op lastige vragen had ze alleen ontwijkende en nietszeggende antwoorden.

Britten verdeeld over Johnson

Boris Johnson voelt zich vergeleken met May veel meer thuis op campagne. Hij is humoristisch, komt altijd met uitspraken die blijven hangen en heeft een heldere verkiezingsstrategie: stem op mij, dan maken we brexit rond. May had in de vorige campagne nog niet eens een deal om aan de kiezers voor te leggen.

Tegelijk neemt Johnson regelmatig een loopje met de waarheid en is hij niet te beroerd om feiten te verdraaien. En dat is precies waarom de Britten zo verdeeld zijn als het om Johnson gaat. Hij is als marmite, zeggen de Britten. Of je houdt van hem, of je verafschuwt hem.

Omdat de Conservatieven met Johnson ruimschoots aan kop gaan in de peilingen, heeft de premier wel het meeste te verliezen vanavond. Volgens Paul Brand, politiek verslaggever bij ITV, is Johnson de hele middag het debat tot in detail aan het voorbereiden. Zijn adviseurs weten dat met de soms onberekenbare premier altijd iets onverwachts kan gebeuren.

Terwijl Corbyn in zijn eigen kiesdistrict Islington, in Noord-Londen, de kapper bezocht om zijn baard te laten trimmen.

Corbyn is daarom de underdog in de ITV-studio in Salford, even buiten Manchester. Zijn populariteitscijfers zijn historisch slecht. Uit onderzoek van opiniepeiler Ipsos Mori bleek dat er nog nooit een oppositieleider zo impopulair was bij de Britten. Dat heeft vooral te maken met zijn ingewikkeld uit te leggen brexit-positie.

Corbyn is wel voor een nieuw referendum, maar wil eerst een nieuwe deal met de EU uitonderhandelen. Die nieuwe deal wil hij dan tegenover het in de EU blijven als keuze presenteren in een nieuw referendum. Zelf wil de Labour-leider in dat referendum neutraal blijven en geen kant kiezen.

Pijnpunten van Corbyn

Veel Labour-activisten klagen tijdens de campagne dat die positie moeilijk is uit te leggen aan kiezers. Bij de Conservatieven is duidelijk wat ze willen: brexit regelen met de deal die Johnson met de EU overeen is gekomen in oktober.

Ook de andere oppositiepartij, de sociaal-liberale Liberal Democrats, is glashelder. Zij willen brexit helemaal terugdraaien, het liefst zelfs zonder een nieuw referendum. Labour zwemt daar met zijn standpunt wat tussenin.

Daarnaast vinden veel gematigde Labour-kiezers Corbyn veel te radicaal in zijn socialistische opvattingen en krijgt hij veel kritiek voor het in de ogen van veel Britten lafhartige aanpakken van antisemitisme binnen zijn eigen achterban.

Dat zijn allemaal pijnpunten waar Johnson zijn aartsrivaal op zal aanpakken tijdens het debat. Terwijl Corbyn de wedstrijd van zijn leven moet debatteren om aan populariteit te winnen.

Om 21.00 uur Nederlandse tijd begint het debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl